”Låt oss slippa fler huvudlösa beslut”

Land Lantbruks medarbetare presenterar sina farhågor, förhoppningar och önskningar inför det nya året 2018 – här spanar Gunilla Ander, EU- och politikreporter, om Brexit, Amerikansk handel och om en flaxande huvudlös kyckling som besvärjelse inför det nya året.

FOTO: MOSTPHOTOS

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

”Jag var helt enkelt trött på att Bryssel alltid ska bestämma” – Under året har jag talat med flera brittiska bönder som just på detta sätt förklarat varför de 2016 valde att lägga sin röst för att lämna EU. Minst en av dem hade hunnit ångra sig. För det gick ju inte att plocka russinen ur EUs kaka så lätt som Brexit-kampanjen hade påstått. Och de brittiska politiker som lovat ökat självbestämmande till folket, hade inte ens en plan för hur livet efter Brexit skulle bli. En walesisk fårbonde beskrev det lika träffande som dråpligt i en intervju i DN: ”Jag kan förstå om folk tycker att Storbritannien ser ut som en kyckling som springer omkring utan huvud”.

Bilden av en huvudlös kyckling som planlöst springer omkring fick mig genast att tänka på andra händelser inom storpolitiken detta ovanliga år, 2017. Redan under sin första dag som president, 23 januari, infriade Donald Trump löftet att befria USA från ”skadliga avtal” med andra länder. Under parollen ”USA först” skrev han på en exekutiv order om att USA skulle lämna frihandelsavtalet TPP med ett tiotal Stilla havsländer. Däribland Japan som hunnit teckna mängder med avtal om import av tullbefriat amerikanskt kött. Men skrattar bäst som skrattar sist. Redan dagen efter att Trump klippt av de skadliga handelsbanden, ringde Japan istället till EU-kommissionen och bad att få ett frihandelsavtal med EU. Någon vecka före jul blev det klart, och nu tar EUs köttexportörer raskt över affärskontrakten.

Så varför låter jag denna kyckling utan huvud flaxa runt i min spaning inför 2018? Kanske som en ren besvärjelse. För det kan ju inte gärna bli värre. Inte heller politiken kan bli långlivad utan huvud.

Kanske var all den nya protektionism som drabbade världen under 2016 och 2017 bara ett mellanspel.

Med hopp om att vindarna vänder så spår jag följande inför 2018:

*Britterna och EU hittar ett nytt smart sätt att samverka och handla.

*Bryssel slutar peta i detaljer (såsom EU-kommissionen redan har lovat inför Cap-reformen 2021.)

*Donald Trump tröttnar på att bestämma över den globala scenen. Eller får hjälp och leds därifrån.

Läs mer: Spaning 2018: ”Digitaliseringens framfart – robotarna tar över”