Så ser mejerierna på hoten mot kosläppen

Flera lantbrukare känner sig hotade av djurrättsaktivister i samband med kosläppen, och det har förekommit rapporter om att några gårdar ställt in sin medverkan. Så här ser de fyra största mejerierna på hoten mot mjölkbönderna.

De fyra största mejerierna har alla uppmärksammat mjölkböndernas oro inför vårens kosläpp. Här en bild från kosläppet på Björketorps gård i Johannishus i Blekinge, våren 2011.
De fyra största mejerierna har alla uppmärksammat mjölkböndernas oro inför vårens kosläpp. Här en bild från kosläppet på Björketorps gård i Johannishus i Blekinge, våren 2011. FOTO: KERSTIN DAVIDSON

Har några av era gårdar hoppat av på grund av rädsla?

Fredrik Larm, eventchef och ansvarig för Arlas kosläpp:

– Inga avhopp har skett. Vi har inte ställt in några kosläpp i Gästrikland, utan det är inga bönder där som har varit med i den planeringen från början i år.

Anette Gregow, presschef, Skånemejerier:

– Ingen av våra gårdar har hoppat av på grund av rädsla.

Kristina Stiernspetz, kommunikationschef, Norrmejerier:

– Vi har inte haft några avhopp.

Patrick Kunst, försäljningschef, Falköpings Mejeri:

– Nej, det har dom inte. Tidigare har vi arrangerat kosläpp på fler gårdar, men sedan förra året är det koncentrerat till två gårdar. Anledningen är att vi vill göra ett större event med fler företag som deltar. Vi har haft glassbolag, visning av lantbruksmaskiner och Bonden i skolan.

Hur ser ni på att mjölkbönderna är oroliga och tvekar över att om de ska delta?

Fredrik Larm, eventchef och ansvarig för Arlas kosläpp:

– Vi tar verkligen hela den hotsituation som våra ägare, de svenska mjölkbönderna, utsätts för på allvar. Det är på inget sätt acceptabelt.

Anette Gregow, presschef, Skånemejerier:

– Det är väldigt tråkigt att flera lantbrukare känner sig hotade av djurrättsaktivister då dessa event möjliggör för konsumenter att på närmre håll kan uppleva ett jordbruk. Vi är otroligt stolta över våra duktiga bönder. De gör ett fantastiskt jobb, och genom att de har en god observationsförmåga och goda kunskaper om djurens normala beteende kan de ge sina kor de bästa förutsättningarna för att de ska må bra. Med hjälp av bondens så kallade ”djuröga” kan hen se och förstå hur korna mår och vad de behöver.

Kristina Stiernspetz, kommunikationschef, Norrmejerier:

– Vi har inte hittills fått signaler om att det förekommit några hot häruppe. Men självklart följer man det som händer söderut och viss oro kan säkert finnas ändå.

Patrick Kunst, försäljningschef, Falköpings mejeri:

– Tack och lov har vi varit skonade och vi hoppas kunna vara det även fortsättningsvis. Intresset för kosläppen har varit stabilt de senaste åren och responsen från besökarna brukar vara oerhört positiv. Det är en glädjens dag. Vi hade inte arrangerat det om det inte var uppskattat. Det är ett sätt att ge tillbaka till samhället också.

Hur uppmanar ni era medlemmar att tänka när det gäller säkerheten kring årets kosläpp?

Fredrik Larm, eventchef och ansvarig för Arlas kosläpp:

– Vi har kontakt med både lokala polisen, LRF och med våra ägare inför kosläppen. Informerar och samtalar kring vad man kan göra.

Anette Gregow, presschef, Skånemejerier:

– Vi delar LRF:s ”Tips och ”att tänka på” vid kosläpp” med våra mjölkleverantörer.

Kristina Stiernspetz, kommunikationschef, Norrmejerier:

– Vi informerar våra deltagande gårdar om hur man kan tänka och göra med hjälp av den tipslista som LRF tagit fram. På de ställen där vi har annan personal än gårdens så får även de samma information. Årets betessläpp har ju inte startat än här i Norrland, men vi hoppas förstås att betessläppen blir samma härliga familjefester som tidigare år där vi firar in sommaren tillsammans med norrlänningarna, gammal som ung.

Patrick Kunst, försäljningschef, Falköpings mejeri:

– Vi agerar inte något särskilt på det utan informerar ordningsmakten inför kosläppen och sedan får de bedöma om de kommer att finnas på plats. I fjol var polisen på plats vid det ena kosläppet. De kom förbi och visade upp polisbilen, det var ett trevligt inslag.

LÄS MER: LRF vill ha polisnärvaro på kosläppen

LÄS MER: Ockelbobonde planerar kosläpp trots hot