”Mer regler för mindre pengar”

Redan nästa år ska en ny jordbrukspolitik träda i kraft i EU. Men vad innebär förslaget egentligen för svenska bönder? I veckans avsnitt av Lantbrukspodden reder LRFs expert Sofia Björnsson ut vad vi vet så här långt. Vi har också träffat EUs jordbrukskommissionär Janusz Wojciechowski lyssnar på vad han säger om svenskt lantbruk.

Lantbrukspodden med Gunilla Ander, Louise Carlsson Örning, Sofia Björnsson, Expert på jordbrukspolitik, LRF.
Lantbrukspodden med Gunilla Ander, Louise Carlsson Örning, Sofia Björnsson, Expert på jordbrukspolitik, LRF. FOTO: SAM SEGERBLOM

– Mer regler för samma eller mindre pengar är väl slutsatsen, så sammanfattar Sofia Björnsson, expert på jordbrukspolitik på LRF, den nya jordbrukspolitiken, Cap.

Politiken kubbades på EU-nivå i somras och strax innan jul beslutade regeringen om förslaget på den svenska strategiska planen. Den nya politiken kommer att träda i kraft redan 2023 och ska gälla fram till 2027.

LRFs expert reder ut

Den nationella strategin som regeringen föreslagit innehåller en mängd detaljerade nyheter som kommer att ha stor påverkan på lantbruket de kommande åren.

Just nu ligger den svenska planen hos EU-kommissionen för godkännande och vissa detaljer kan komma att ändras. Men vad innebär förslaget egentligen för svenska bönder? Vem blir vinnare och vem riskerar att blir förlorare?

I veckans avsnitt av Lantbrukspodden hjälper Sofia Björnsson till att förklara vad som gäller utifrån det vi vet så här långt.

I Lantbrukspodden träffar vi också Janusz Wojciechowski, EUs jordbrukskommissionär, som ger sin syn på svenskt lantbruk.
I Lantbrukspodden träffar vi också Janusz Wojciechowski, EUs jordbrukskommissionär, som ger sin syn på svenskt lantbruk. FOTO: LOUISE CARLSSON ÖRNING

Men vi har också träffat EUs jordbrukskommissionär Janusz Wojciechowski och får höra vad han säger om det svenska lantbrukets möjligheter att implementera den nya jordbrukspolitiken och vilka möjligheter han tror svenska lantbrukare har att konkurrera i framtiden.