Metoo sprids till det gröna näringslivet

Efter att kvinnor från bransch till bransch vittnat om sexuella trakasserier och sexism tas nu initiativ till ett Metoo-upprop inom de gröna näringarna.

Annika Bergman, tidigare ledamot i LRF:S styrelse är en av initiativtagarna till Metoo-uppropet i de gröna näringarna.
Annika Bergman, tidigare ledamot i LRF:S styrelse är en av initiativtagarna till Metoo-uppropet i de gröna näringarna. FOTO: ANN LINDÉN

Uppropet Metoo har spridit sig från bransch till bransch som en löpeld. Studenter på skogsutbildningen vid SLU i Umeå vittnar om sexism och machokultur i skogsbranschen och nu tas ett samlat initiativ till Metoo inom de gröna näringarna under hashtaggen #skiljagnarnafranvetet.

Företagsprofiler bakom initiativet

I Facebook-gruppen Ruralista! Grönt är det nya svarta kan kvinnor inom de gröna näringarna skriva under uppropet och delta med sina berättelser om sexuella trakasserier inom branschen.

Bakom initiativet står Annika Bergman, tidigare ledamot i LRF:S styrelse och Matilda von Rosen, VD på BM Agri.

– Det är ett väldigt angeläget ämne och jag tror att vi kommer att få stor respons. Samtidigt är min bild att läget i de gröna företagen motsvarar ett tvärsnitt av samhället. Det är sannolikt vare sig bättre eller sämre här men nu får vi veta mer, säger Annika Bergman, till tidningen ATL.

”Naivt att tro att vi är förskonade”

Matilda von Rosen säger att det är naivt att tro att de gröna näringarna skulle vara förskonade från ett så stort samhällsproblem när det är en så mansdominerad bransch.

– Jag känner av de strukturella problem som finns. Det är ett vitt spektrum från rena övergrepp till de små nyanserna som förminskar tjejerna i vardagen och som nog många män nog inte ens är medvetna om, säger hon.

Förhoppningen är att uppropet ska leda till konstruktiva diskussioner med fokus på framtiden och till att branschen ska bli ett bättre ställe att arbeta på för både kvinnor och män.

Läs mer: #metoo visar toppen av ett isberg (LRF Premium)