Miljoner i bidrag till djuraktivister
Föreningar med kända djuraktivister i styrelsen och som lobbar för mindre köttätande får statligt stöd från Konsumentverket. Det visar en genomgång som ATL har gjort.
Föreningar med kända djuraktivister i styrelsen och som lobbar för mindre köttätande får statligt stöd från Konsumentverket. Det visar en genomgång som ATL har gjort.
Föreningen Svensk mat- och miljöinformation, SMMI, har sedan 2009 fått 1 554 600 kronor i bidrag till sitt arbete med att lobba för minskad köttkonsumtion. Man informerar i skolor om miljö, veganism, djurrätt samt global uppvärmning och rättvisa. Sedan 2016 har de fått 250 000 kronor per år, skriver ATL.
Konsumentverkets stöd ska gå till organisationer som hjälper konsumenter att göra väl avvägda val, något man anser SMMI gör.
– De vill minska vår köttkonsumtion. Det vet alla att vi bör ur ett hållbarhetsperspektiv och den informationen ger en konsumentnytta. Men det är inte det att de vill att alla ska bli veganer, säger Ingrid Eriksson, utredare på Konsumentverket som handlagt föreningens ansökan, till ATL.
Men i styrelsen sitter flera djuraktivister som är eller har varit aktiva i bland annat föreningen Djurens rätt. Föreningens revisor är Martin Smedjeback från Tomma burar. Han dömdes till en månads fängelse både 2016 och 2017 för olaga intrång och stöld av grisar, höns och fiskar på svenska gårdar.
Att föreningen ändå får statligt stöd får kritik.
– Att i skrift och ord uttrycka vad man vill är demokrati. Men när man inte respekterar de demokratiska besluten, då tycker jag det är djurrättsterrorism. Och extremistgrupper som tar lagen i egna händer är ett hot mot samhället, säger Åsa Coenraads, moderat riksdagsledamot från Västmanland.
Martin Smedjeback själv ställer sig frågande till att hans medverkan skulle diskvalificera föreningen från bidrag. Även Per-Anders Jande, styrelseledamot i SMMI, som tidigare har jämfört mjölkbönder med barnkidnappare, anser att parallellen är märklig.
– Jag vet inte vad det har med vårt bidrag att göra. De aktionerna är en helt annan del av hans aktivism, säger Per-Anders Jande.
Även kampanjer som “Köttfri måndag” och “Köttskatt nu!” finansierar sitt arbete med bidrag från det statliga verket.