Mindre omskolningsplantor kan få bättre frystolerans

Ny forskning från Högskolan i Dalarna visar att metoder som används för bestämning av frystolerans för 1-1,5-åriga plantor även kan användas för mindre omskolningsplantor.

Ny forskning visar vilka behandlingar som ger barrplantor bäst förutsättningar att klara vinterlagringen.
Ny forskning visar vilka behandlingar som ger barrplantor bäst förutsättningar att klara vinterlagringen. FOTO: MATS P OSTELIUS

Skogsforskaren Elisabeth Wallin har också studerat hur en förlängd natt i slutet av sommaren påverkar plantornas invintring och utveckling av frystolerans på hösten.

Högre aktivitet ger bättre överlevnad

Resultaten visar att en period på mellan 21 och 28 dagar med långnattsbehandling ger högre aktivitet av de gener som styr plantornas vila och de gener som kodar frystolerans jämför med en kortare behandlingsperiod på 7 - 14 dagar. Genom att lura plantorna att hösten har kommit får de en signal att avsluta sin tillväxt och gå i vila för att sedan bygga upp skottens köldtolerans.

– En högre aktivitet av dessa gener resulterar i en bättre överlevnad och lagring, säger Elisabeth Wallin.

Ska hjälpa att fastställa hur de mår

Under avhandlingsarbetet har Elisabeth Wallin även vidareutvecklat ett test för att kontrollera plantans vitalitet efter lagring, den så kallade SEL-metoden.

– Jag hoppas naturligtvis att SEL-metoden kommer att vara till hjälp för plantskolorna så att de kan fastställa plantornas status innan de levereras ut till kunderna.

LÄS MER: Torkan tvingar plantskolor kassera skogsplantor