Minnesvärt möte när LRF firade

Samla sex LRF-ordföranden, före detta och nuvarande, och du bjuds på många anekdoter och gamla minnen. Men också förvånansvärt mycket framtidsspaningar och visioner.

FOTO: ANN LINDÉN

Det är första gången så många av LRFs förbundsordföranden sitter runt samma bord - Bo Dockered, Hans Jonsson, Caroline Trapp, Lars-Göran Pettersson, Helena Jonsson och Palle Borgström.

De är överens om att de alla haft det finaste jobb en bonde kan få. Men vad krävs då av en bondeledare?

– Du måste ha en vision, säger Bo Dockered. Och vara beredd att arbeta hårt för den.

Caroline Trapp, fd LRF-ordförande.
Caroline Trapp, fd LRF-ordförande. FOTO: ANN LINDÉN

– Bra fysik och god psykisk hälsa, fyller Hans Jonsson i. Och så självinsikt. Jag omgav mig med minst två medarbetare som jag visste alltid skulle säga mig sanningen.

Moralisk kompass

Hans Jonsson hade ingen bondebakgrund. Det hade inte Caroline Trapp heller. Ett av hennes mål var att skapa en organisation som gick i takt med den övriga samhällsutvecklingen.

– Vi försökte få medlemmarna att bejaka att de var företagare. Och att även en "riktig" bonde kunde syssla med så många olika saker.

Hans Jonsson, fd LRF-ordförande.
Hans Jonsson, fd LRF-ordförande. FOTO: ANN LINDÉN

– För mig var det viktigt att sätta medlemmen i centrum och ha ett gårdsperspektiv på allt vi gjorde, säger Lars-Göran Pettersson. Och så måste man ha en moralisk kompass och en värdegrund. Så att man kan sova gott om nätterna.

FAKTA: LRF fyller 100 år

LRF har under 2017 firat 100 år.

1917 bildades Sveriges Allmänna Lantbrukssällskap (SAL), som var en intresseorganisation för de bondeägda kooperativa föreningarna. SAL blev senare Lantbruksförbundet.

Riksförbundet Landsbygdens Folk (RLF), som var böndernas motsvarighet till arbetarnas fackliga organisationer, bildades 1929.

Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) bildades 1971 då den fackliga grenen RLF och den kooperativa delen Lantbruksförbundet slogs ihop.

Komplex organisation

Helena Jonsson upplevde ofta att det var en komplex organisation med många motsatta intressen hon var satt att hålla samman.

– Det är ensamt på toppen, intygar hon. Så du måste ha goda styrelsekollegor och bra medarbetare till din hjälp.

– Och så måste man ha förmågan att skilja stort från smått, fyller "nykomlingen" Palle Borgström i.

Helena Jonsson, fd LRF-ordförande.
Helena Jonsson, fd LRF-ordförande. FOTO: ANN LINDÉN

1990 gick LRF från att ha varit en av parterna som förhandlade jordbrukspriser med staten till att bli en intresseorganisation för Sveriges bönder. Vilka nya krav innebar det?

– Vi kände att systemet med statliga prisförhandlingar var på väg att nå vägs ände. Det gällde att antingen ta kommandot eller bli överkörda, minns Bo Dockered, som tog initiativet till det så kallade Spårbytet 1988. LRF bestämde sig för att gå från en kamp- och förhandlingsorganisation till att bli en bonde- och företagarorganisation.

– För att fortfarande vara relevanta var vi tvungna att stå mitt i samhällsdebatten. Jag uttalade mig ofta i frågor som var i utkanten av vårt intresseområde, bara för att skapa respekt för organisationen.

FOTO: ANN LINDÉN

Även andra landsbygdsfrågor

Någon säger att det är omöjligt att stoppa urbaniseringen. Avfolkningen av landsbygden kommer att fortsätta. Då protesterar Helena Jonsson.

– Det håller jag inte med om. Vi vet ingenting om framtiden. De ödesfrågor vi kan komma att ställas inför kan mycket väl leda till att landsbygden får ökad betydelse.

FAKTA: Alla LRFs förbundsordförande

Sigge Oscarsson, 1971–1972

Erik Jonsson, 1972–1982

Sven Tågmark, 1982–1986

Bo Dockered, 1986–1995

Hans Jonsson, 1995–2001

Caroline Trapp, 2001–2005

Lars-Göran Pettersson, 2005–2011

Helena Jonsson, 2011– 2017

Palle Borgström, 2017 -

Bo Dockered tycker också att LRF ska driva allmänna landsbygdsfrågor, som bredband, farbara vägar och andra förutsättningar för landsbygdsföretagare.

– Med de flytande partigränser vi har i dag finns det ingen annan än LRF som står upp för landsbygden.

Palle Borgström, LRF-ordförande.
Palle Borgström, LRF-ordförande. FOTO: ANN LINDÉN

Försvagat EU

Samtalet fortsätter i över två timmar och behandlar bland annat EU, jämställdhet, kooperationens roll, klimatförändringarna och svenskmärkning. Trots att flera av deltagarna inte längre är aktiva i lantbruket är det ingen brist på engagemang.

– EU är försvagat efter Brexit, det räcker med att Merkel och Macron blir oeniga, så får vi en helt annan styrkebalans i Europa, säger Hans Jonsson, som var ordförande vid Sveriges EU-inträde.

Bo Dockered, fd LRF-ordförande.
Bo Dockered, fd LRF-ordförande. FOTO: ANN LINDÉN

Lars-Göran Pettersson påpekar att jämställdheten i organisationen är jätteviktig.

– Det är fortfarande mannen som är norm, säger Palle Borgström. Jag vet inte hur många gånger Caroline fått frågan hur det kändes att vara LRFs första kvinnliga ordförande. Men ingen har frågat mig hur det känns att vara LRFs femte man.