Moderaterna har missförstått om skogen

Moderaterna påstår att de står upp för den svenska skogen. Men de vill samarbeta med Sverigedemokraterna, som vill minska inblandningen av biodrivmedel och avskaffa skattelättnaderna på biodrivmedel. Hur gynnar det svenskt skogsbruk, undrar Centerpartiet.

Hur gynnar det svenskt skogsbruk, klimatomställningen och jobben på landsbygden om inblandningen av biodrivmedel minskar, undrar tre centerpartister.
Hur gynnar det svenskt skogsbruk, klimatomställningen och jobben på landsbygden om inblandningen av biodrivmedel minskar, undrar tre centerpartister. FOTO: ERIK SIMANDER/TT

Det här är en debattartikel. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

I Land Skogsbruk 28 maj uppmanar några ledande moderata landsbygdsföreträdare Centerpartiet att göra skillnad i skogspolitiken och avbryta sitt budgetsamarbete med regeringen. De menar bland annat att skogsutredningen och EUs förslag om vilka investeringar som ska klassas som hållbara (den så kallade taxonomin) är bevis för att Centerpartiet trampat snett i valet av samarbetspartners. Vi vill passa på att rätta till några missförstånd i artikeln.

Skogsutredningen är visserligen en del av januariavtalet, men vi kan lugna Moderaterna med att bara för att det finns några dåliga förslag i den 1263 sidor långa utredningen, så betyder det inte att alla förslagen kommer att genomföras. Tvärtom har Centerpartiet goda förhoppningar att ta vidare de bra delarna av utredningen som stärker markägarens ställning, till exempel förslagen om frivilligt formellt skydd och mer flexibla ersättningsformer. Att Centerpartiet står upp för den privata äganderätten till skogen kan inte vara en nyhet för någon. Dessa värden är så centrala för Centerpartiet så det hade inte blivit något januariavtal om inte dessa delar kunnat garanteras.

Till skillnad från det Moderaterna ger sken av är inte taxonomin en del av januariavtalet och på EU-nivå existerar inga formaliserade samarbeten mellan riksdagens partier. Om det är något parti som har agerat resolut i taxonomifrågan så är det Centerpartiet. Vi har ställt ansvarig minister mot väggen i riksdagen, skrivit remissvar och Centerpartiet var först med att tydligt och officiellt säga nej till EUs senaste förslag till delegerad akt kopplad till taxonomin.

Moderaterna påstår att de står upp för den svenska skogen. De vill samarbeta med Sverigedemokraterna, som vill minska inblandningen av biodrivmedel i bränslemixen samtidigt som de upphör med alla skattelättnader på biodrivmedel. Hur gynnar det svenskt skogsbruk, klimatomställningen och jobben på landsbygden?

Peter Helander (C), skogspolitisk talesperson

Rickard Nordin (C), klimat- och energipolitisk talesperson

Emma Wiesner (C), Europaparlamentariker

LÄS MER: Dåligt politiskt handlag har gett förvirring i skogen

LÄS MER: Nu gäller det att formulera en trovärdig agenda