Moderaterna lovar mer pengar för att bekämpa granbarkborre

Kampen mot granbarkborrarna går vidare och även arbetet att öka medvetenheten utanför skogsbruket om de omfattande skadorna. I fredags var det moderatledaren Ulf Kristersson som fick se skadad skog i östra Småland ovanifrån.

Moderatledaren Ulf Kristersson konstaterade att man förstår hur stora skadorna är när man flyger över dem.
Moderatledaren Ulf Kristersson konstaterade att man förstår hur stora skadorna är när man flyger över dem. FOTO: MARIE HENNINGSSON

– Jag kände förstås till problemet så som man gör när man har läst om det. Men när man ser det live, då förstår man verkligen hur stora skadorna är, sa Ulf Kristersson när han klivit ur helikoptern.

Under flygfärden berättade Södras skötselutvecklare Henrik Holmberg om situationen i skogen. Från luften syntes de träd som är döda mycket tydligt, det går även att ana skadorna hos de träd som fortfarande lever.

Tyngre transporter

Södra har som önskemål bland annat att fler vägar ska godkännas för tyngre transporter och att det ska vara möjligt att avverka angripen skog i skyddade områden för att begränsa skador på frisk skog på angränsande fastigheter.

Ulf Kristersson, M, och Peter Nilsson, VD Bergs Timber, får berättar för sig hur värdet på virke angripet av granbarkborrar minskar.
Ulf Kristersson, M, och Peter Nilsson, VD Bergs Timber, får berättar för sig hur värdet på virke angripet av granbarkborrar minskar. FOTO: MARIE HENNINGSSON

– I vår budget tillför vi ytterligare tillför ytterligare 10 miljoner, sammanlagt 40 miljoner kronor, årligen till bekämpningen av granbarkborrarna. Det här är inte bara en pengafråga, men till exempel ska det finnas resurser att bekämpa granbarkborrar i den skog som staten kontrollerar, sa Ulf Kristersson.

Tolka lagen

Han konstaterade främst att det är viktigt att myndigheter är välvilliga i tolkningen av lagstiftningen, till exempel när det gäller bekämpning av granbarkborrar i naturreservat.

Att skadorna är stora i det här området runt Mörlunda i nordöstra Småland är lätt att se från ovan.
Att skadorna är stora i det här området runt Mörlunda i nordöstra Småland är lätt att se från ovan. FOTO: MARIE HENNINGSSON

– Jag är för biologisk mångfald, men det är helt oacceptabelt att det kan innebära att vi i princip dödar privata markägares skog. Respekten för reservaten skulle öka om man visste att alla ställer upp solidariskt, sa Ulf Kristersson.

Ulf Kristersson vill se snabbare processer, flexiblare myndigheter och en krisberedskap.

Omflyttade resurser

Att det är en kris både för skogsägare och skogsindustrin kom tydligt fram på träffen som Moderaterna i Hultsfred arrangerade med Carl-Wiktor Svensson, ersättare i riksdagen, i spetsen.

Henrik Holmberg, skötselutvecklare på Södra, beskrev skadesituationen för Södras medlemmar: De största skadorna sedan stormarna Per och Gudrun.
Henrik Holmberg, skötselutvecklare på Södra, beskrev skadesituationen för Södras medlemmar: De största skadorna sedan stormarna Per och Gudrun. FOTO: MARIE HENNINGSSON

Peter Nilsson, VD för Bergs Timber, berättade att koncernen ställt om sågverk från tall till gran. Henrik Holmberg, Södra, bekräftade den bilden och beskrev hur Södra flyttar avverkningsgrupper och personal från västra Sverige till östra för att möta det stora behovet av avverkning i östra Götaland.