– Jag kände förstås till problemet så som man gör när man har läst om det. Men när man ser det live, då förstår man verkligen hur stora skadorna är, sa Ulf Kristersson när han klivit ur helikoptern.
Under flygfärden berättade Södras skötselutvecklare Henrik Holmberg om situationen i skogen. Från luften syntes de träd som är döda mycket tydligt, det går även att ana skadorna hos de träd som fortfarande lever.
Södra har som önskemål bland annat att fler vägar ska godkännas för tyngre transporter och att det ska vara möjligt att avverka angripen skog i skyddade områden för att begränsa skador på frisk skog på angränsande fastigheter.
– I vår budget tillför vi ytterligare tillför ytterligare 10 miljoner, sammanlagt 40 miljoner kronor, årligen till bekämpningen av granbarkborrarna. Det här är inte bara en pengafråga, men till exempel ska det finnas resurser att bekämpa granbarkborrar i den skog som staten kontrollerar, sa Ulf Kristersson.
Han konstaterade främst att det är viktigt att myndigheter är välvilliga i tolkningen av lagstiftningen, till exempel när det gäller bekämpning av granbarkborrar i naturreservat.
– Jag är för biologisk mångfald, men det är helt oacceptabelt att det kan innebära att vi i princip dödar privata markägares skog. Respekten för reservaten skulle öka om man visste att alla ställer upp solidariskt, sa Ulf Kristersson.
Ulf Kristersson vill se snabbare processer, flexiblare myndigheter och en krisberedskap.
Att det är en kris både för skogsägare och skogsindustrin kom tydligt fram på träffen som Moderaterna i Hultsfred arrangerade med Carl-Wiktor Svensson, ersättare i riksdagen, i spetsen.
Peter Nilsson, VD för Bergs Timber, berättade att koncernen ställt om sågverk från tall till gran. Henrik Holmberg, Södra, bekräftade den bilden och beskrev hur Södra flyttar avverkningsgrupper och personal från västra Sverige till östra för att möta det stora behovet av avverkning i östra Götaland.