"När Trump sa upp avtalet kontaktade japanerna oss direkt"

Svenska bönder har goda chanser att ta för sig när EU i rask takt river tullmurar till stora marknader. Efter vodkan kan svenska ostar bli en exportframgång. Det tror Cecilia Malmström, EUs handelskommissionär som leder förhandlingarna om de stora frihandelsavtal som nu trillar på plats.

EU-kommissionär Cecilia Malmström tycker att EUs livsmedelsindustri bör välkomna avtalet med Japan.
EU-kommissionär Cecilia Malmström tycker att EUs livsmedelsindustri bör välkomna avtalet med Japan. FOTO: JOHANNA NORIN

Den 21 september trädde CETA-avtalet mellan EU och Kanada provisoriskt i kraft. Det är det första i raden av omfattande avtal som slopar tullar och andra handelshinder till stor nytta för EUs mjölkbönder konstaterade Malmström då hon i förra veckan var i Stockholm för att tala inför en samlad europeisk mjölkbransch. Sverige är absolut inget undantag, betonade hon.

Så hur underlättar CETA för export till Kanada?

- CETA tar bort väldigt höga tullar på europeiska livsmedel. Det gäller ost, choklad, öl och vin och andra typer av processade produkter som det är stor efterfrågan på i Kanada. Det märkte jag själv när jag var där. ”När får vi köpa ost från EU billigare”, frågade man mig.

FAKTA: Cecilia Malmstöm

Ålder: 49 år.

Familj: Gift och två barn.

Bakgrund: Statsvetare och liberal politiker. Ledamot av EU-parlamentet 1999-2006. EU-minister i alliansregeringen 2006-2010. Sedan 2010 EU-kommissionär, först med ansvar för inrikes frågor och sedan 2014 för handel.

Fritidsintressen: ”Jag har inte mycket fritid men jag läser mycket. Gärna Elena Ferrante och mycket Orhan Pamuk. Och så umgås jag med vänner och familj.”

Mot årets slut ska du sy ihop de sista detaljerna i EUs handsavtal med Japan som är stor nettoimportör av livsmedel. Vilka möjligheter öppnar sig där?

- Om det finns något avtal som EUs livsmedelsindustri bör välkomna är det detta med Japan. Det är en väldigt sluten marknad som nu öppnas. Det betyder att efterfrågan på europeiskt kött, ost och andra mejeriprodukter ökar dramatiskt.

Du har sagt att japaner uppskattar svenska livsmedels kvalitet. Vilka då?

- Det finns chanser för fler varor än svensk vodka. Här finns även möjligheter för en del ostar, choklad, konfektyr och kött. Liksom för den svenska träindustrin. Även på det området har Japan varit väldigt skyddat.

Det har bitvis varit en trög process för dig och EU-kommissionen att förhandla fram internationella handelsavtal. Men så sa Donald Trump som nyvald president överraskande upp handelsavtalet TPP mellan USA och ett tiotal länder i Stilla havsregionen. Har protektionisten Trump hjälpt dig på traven?

- Ja, man kan tala om en Trumpeffekt. När Donald Trump sa upp avtalet så kontaktade japanerna oss direkt.

Så du tror inte att USA tänker ta upp de avbrutna förhandlingarna med EU om det som skulle bli världens största frihandelsavtal TTIP?

- Nej under den här amerikanska administrationen ligger TTIP i frysboxen.

Desto bättre går det med dina förhandlingar med andra länder. Ett avtal närmar sig nu med det sydamerikanska handelsblocket Mercosur, med bland andra de köttexporterande jättarna Brasilien och Argentina. Här har EUs producenter länge sett större hot än möjligheter och de kräver vissa undantag från tullfriheten. Har de skäl att känna oro?

- Här har EU defensiva intressen på framför allt socker och etanol, men även på nötkött, även om jag menar att oron är överdriven. EU har ju offensiva intressen vad gäller kyckling och mejeriprodukter och andra processade livsmedel och då måste vi ge något tillbaka. Jag arbetar nära jordbrukets folk på kommissionen för att hitta en balans genom kvoter.

FAKTA: CETA

CETA står för Comprehensive Economic and Trade Agreement.

CETA-avtalet med Kanada står modell för en rad avtal, bland annat med Asien, Central- och Sydamerika. Det omfattar allt från handel med varor och tjänster till immaterialrätt och offentlig upphandling och tar bort 98 procent av alla tullar.

Den slopade tullen gör skillnad för jordbruksvaror som haft högre tull än industrivaror. På jordbrukssidan kvarstår vissa restriktioner för ”känsliga produkter”. Kanada får behålla sitt skydd för mjölk men öppnar en kvot på 18 500 ton ost för EU. EU får ge ett visst skydd för produktionen av nötkött och fläsk.

Ägg och fjäderfä får både EU och Kanada skydda.