Nära 40 döda i skogsbränder

Varmt väder, torka och stormen Ophelia har gjort att skogsbränder i Portugal och Spanien har varit svårbekämpade. Men bränderna misstänks vara anlagda.

Bilden är från skogsbränder i Portugal förra hösten.
Bilden är från skogsbränder i Portugal förra hösten. FOTO: MOSTPHOTOS

I Spanien och Portugal rasar flertalet bränder och minst 39 människor har omkommit det senaste dygnet. 63 personer är skadade varav 16 kritiskt.

– Det finns fortfarande platser dit räddningspersonal inte har kunnat nå, säger den portugisiska räddningstjänstens talesperson Patricia Gaspar, och lägger till att dödssiffran därför är preliminär.

Skjuts av Ophelia

Bränderna, som i Portugal är 524 registrerade, har fått extra skjuts av stormen Ophelias starka vindar och är de största på över tio år. Det har varit ovanligt varmt och torrt för årstiden i området, skriver TT.

För att klara bekämpningen har landet bett flera EU-länder och Marocko om hjälp, men det är bara Italien som har skickat flygplan som kan vattenbomba bränderna.

Regn väntas

Nu vill Portugals premiärminister António Costa reformera skogsförvaltningen och brandbekämpningen.

– Efter det här året bör inget fortsatta som det har varit tidigare, säger han.

Nu har temperaturen sjunkit i regionen och i dag tisdag väntas regn, men fortfarande under måndagskvällen kämpade runt 3 600 brandmän mot runt 30 stora bränder i Portugal och i Spanien brinner det på 15 ställen där det är fara för både människor och hus.

Misstänker mordbrand

Spaniens premiärminister Mariano Rajoy menar att de flesta av de dödliga skogsbränderna är startade av mordbrännare.

– Det vi upplever här händer inte av en slump, det här var medvetet, säger han efter att ha deltagit i en tyst minut för offren i staden Pazos de Borbén.

Läs mer: Så ska skogsbränder vid Medelhavet stoppas

Skogsbranden i Portugal under kontroll