Naturen ett guldkorn under coronakrisen

Vår sårbarhet är blottad och inget vet utfallet av coronakrisen. Men det känns extra tryggt att vara skogsägare och att bo i glesbygd, nu när världen är under attack, skriver Jenny Karlsson i sin krönika.

Jenny Karlsson är skogsägare och ordförande i LRF Norrbotten.
Jenny Karlsson är skogsägare och ordförande i LRF Norrbotten. FOTO: PRIVAT/ISTOCK

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

Vår femte årstid vårvintern är här. Kalla, klara nätter med stenhård skare under morgontimmarna, innan de skarpa solstrålarna skapar takdropp och dagsmeja.

Men i år är det som eljest, det ramlade ett coronavirus över oss och på några veckor vändes tillvaron till något vi aldrig kunde ana. En enda röra av ovisshet och oro för smitta och sjukdom, för nära och kära, våra företags framtid samt landets och världens tillstånd.

Ju oroligare det blir omkring oss, desto viktigare blir det som är som vanligt - ni vet det där man tar för givet. Till exempel vårvintern med ljusets återkomst och naturen som vaknar. Jag är så glad att jag bor här i min by i Norrbotten, med skogen och naturen inpå. Här är ännu smittorisken liten.

Här på min hemmaplan, får jag gratis och virusfria upplevelser. Totalt obrydd om samhällsläget rullar naturen på, så jag kan stå på bron och lyssna på pärlugglans ivriga lockrop, som skeptiskt svarar när jag försöker locka tillbaka.

Rävens spöklika skrik, berguvens och lappugglans ensamma ödesmättade hoande - dessa efterlängtade läten från skogens innevånare som nu söker partner. Marken tinar fram vid trädstammarna och i brunnarna som bildas kan man äta surlingonen som är kvar sedan i höstas. Kvittret från småfåglarna, videkissarna som spricker fram, uttern och bävern som springer mellan vakarna som öppnat sig i älven hör också till vårvinterns upplevelser.

Även verksamheten styrs av årstiden. Nattlunnandet med våra timmerbilar för att få ut virket till allmän väg, medan vintervägarna över myrarna ännu är hårda av nattkylan, under en makalös stjärnhimmel där norrskenet flammar.

Björk ska köras hem så folket kan göra ved under bästa torktiden. Förfallet av vägarna närmar sig och snart sätts skyltar om nedsatt vägbärighet upp, så det är bråda tider för virkesbilar och skogsmaskiner.

Vår sårbarhet är blottad och inget vet utfallet av coronakrisen. Vi får omvärdera vad som är viktigt i samhället och livet. Allt rår vi inte över, och då är det så skönt att veta att matproduktionen rullar på, skogen fortsätter växa och naturen är som vanlig. Vi behöver allihop dessa små guldkorn, när corona-oron hänger över oss.

Det känns extra tryggt att vara skogsägare, odlare och jägare och lyxigt att bo i glesbygd, nu när världen är under attack.

Jenny Karlsson,

Ordförande LRF Norrbotten

LÄS MER: Jenny Karlsson: ”Kunskap om skogen är makt”