Naturvård - hästjobb som lönar sig

Naturvård med hästkrafter är Järva trädvårdscenters affärsidé. Ett koncept som Annelie Sjödin gjort så pass framgångsrikt att arbetsmängden höll på att knäcka arbetsglädjen. Men efter ett steg tillbaka tar företaget nu två framåt, med en bredare satsning.

FOTO: STAFFAN CLAESSON

Det ryker i dammet upp emot skogsdungen där Annelie Sjödin med kollegor och hästar arbetar med att dra in poppelstockar in bland träden för att göra en faunadepå som ska bidra till den biologiska mångfalden.

– Kommunen ville ta tillvara på träden och vi passar även på att borra hål i en del av stockarna för att skapa insektshotell, säger Annelie Sjödin som driver företaget Järva trädvårdscenter.

Flera ramavtal

Upplands Väsby är en av tre kommuner som företaget har ramavtal med, Danderyd och Sigtuna är de andra. Konkurrensen att få ramavtalen är stenhård, men när de väl är i hamn betyder det en säkerhet med jobb året runt och företaget behöver inte konkurrera om alla uppdrag.

De har även andra uppdragsgivare, som kyrkogårdsförvaltningen, Stockholms stad, men de är de tre kommunerna som är den trygga basen.

FOTO: STAFFAN CLAESSON

Annelie Sjöding startade företaget 2012, då hade hon varit arbetsledare som arborist ett tag.

– Jag hade ingenting, inte ens ett par skyddsbyxor.

För att kunna gå de ibland dyra utbildningar hon behövde för de tjänster hon ville erbjuda började hon arrangera kurserna.

– Då fick jag betalt samtidigt som jag fick min utbildning, säger hon.

Kurserna lade hon på en 4H-gård vid Järvafältet utanför Stockholm där Lasse Wiqvist, som senare skulle bli hennes parhäst, jobbade. När verksamheten på gården gick i konkurs erbjöd hon honom anställning.

– Han hade en arbetshäst, och tvärt emot honom trodde jag att det skulle gå att tjäna pengar på att använda den i verksamheten.

”Jag hade en krasch”

De första tre åren bestod företaget av Annelie, Lasse och hästen. Redan från start gick företaget bra, med 20 procent vinst första året, och de har sedan successivt vuxit med fler anställda och underentreprenörer.

Annelie Sjödin och Lasse Wiqvist på väg in i skogsdungen med hästarna Vellina och Carltex. ”Vi hade troligtvis inte varit där vi är i dag utan hästarna”, säger hon.
Annelie Sjödin och Lasse Wiqvist på väg in i skogsdungen med hästarna Vellina och Carltex. ”Vi hade troligtvis inte varit där vi är i dag utan hästarna”, säger hon. FOTO: STAFFAN CLAESSON

Nyligen hade företaget fem arbetshästar, men efter att man varit tvungen att avliva två av dem i en i övrigt arbetstung period började Annelie Sjödin att omvärdera var företaget och hon själv befann sig.

– Jag hade en riktig krasch i vintras. Två väldigt kära vänner försvann – hästarna är viktiga i företaget men de står en även väldigt nära som arbetskamrater. Samtidigt var det mycket påtryckningar med jobb. Till slut sa det stopp och frågan var om vi ens skulle fortsätta, säger hon.

De tog samtal med beställare och med underentreprenörerna för att förklara situationen.

– Vi fick jättemycket stöttning och efter det landade vi i att vi i stället växlar upp och anställer en person till. Men vi insåg vikten av att planera jobben bättre och att även beställarna planerar så att vi får jobben i lagom takt och inte i slutet av året då pengarna i budgeten ska användas upp.

Drivkraft i kärleken för jobbet

Nu har företaget fyra heltidsanställda och ett antal underentreprenörer som ”kommer och går”, i snitt arbetar tio personer per dag.

– Vi är inget företag som drivs av vinstmarginaler och kommer aldrig att bli det. Drivkraften är att vi älskar det vi gör. Jag trodde nog inte när jag startade företaget att vi skulle bli så här stora. Men jag vill inte att företaget ska bli för stort, så jag hamnar på kontoret långt bort från verksamheten, säger Annelie Sjödin.

FOTO: STAFFAN CLAESSON

I den närmaste framtiden kommer företaget att investera i nya arbetshästar och med fler arbetsledare och nya ramavtal med kommunerna finns det ett nytt lugn i företaget.

– Jag känner mig trygg, nu gäller det bara att få harmoni i arbetstopparna, säger Annelie Sjödin.