Norra visar bästa resultatet någonsin

Norra Skogsägarna ökar vinsten rejält för 2018 och gör sitt bästa år någonsin. Nu får medlemmarna dela på 30 miljoner kronor.

Pär Lärkeryd, VD för Norra Skogsägarna, har anledningen att vara glad eftersom koncernen gjort sitt bästa år någonsin.
Pär Lärkeryd, VD för Norra Skogsägarna, har anledningen att vara glad eftersom koncernen gjort sitt bästa år någonsin. FOTO: MIKAEL LUNDGREN

Norra Skogsägarnas koncernresultat för 2018 landade på rekordsumman 127 miljoner kronor före skatt. Det ska jämföras med 45 miljoner året innan.

Breddat tjänsteutbud

Enligt Norra handlar rekordresultatet om att de senaste årens lanseringar av ett breddat tjänsteutbud till skogsägare har lett till ökande skogsvolymer.

Under 2018 landade den avverkade volymen på rekordet 2,1 miljoner fastkubikmeter, trots att takten i skogsavverkningen försvårades av ovanligt stora snömängder under början av året och av brandrisken under den extremt torra sommaren.

Satsningar bär frukt

Norra menar också att satsningen på den egna sågverksindustrin har gett resultat. Sågverksproduktionen ökade förra året med sju procent, från 426 000 till 456 000 kubikmeter sågad trävara.

– Det är härligt att se hur våra satsningar börjar bära frukt. Men trots investeringar på över 300 miljoner de senaste tre åren är vi långt ifrån klara. Vi fortsätter att satsa på vår industri och nya investeringar för 60 miljoner kronor kommer på plats under det här året, säger vd Pär Lärkeryd i ett pressmeddelande.

Utdelning till medlemmar

Av den stora vinsten på 127 miljoner kronor kommer drygt 30 miljoner kronor att delas ut till medlemmarna genom en utdelning med fem procents ränta på insatt kapital samt insatsemission om 15 procent.

– Naturligtvis är det roligt att vi kunnat höja priserbjudandet till medlemmarna under året och samtidigt ge rejäl avkastning på deras insatskapital, säger Pär Lärkeryd.

LÄS MER: Skogsbranschen och Komatsu skapar ny konceptmaskin för skonsammare skogsbruk