Norra utmanar fler att stötta arbete för jämställdhet

Kvinnorna bakom #slutavverkat lyfts av branschen. Prispengar från Norra Skogsägarna gav de till det nätverk som fortsätter jämställdhetsarbetet. Nu matchar Norra summan och utmanar andra att följa exemplet.

Från vänster till höger: Norras ordförande Tommy Hardselius, pristagarna Matilda Karlsson och Elin Olofsson samt Norras vice ordförande Maria Boman.
Från vänster till höger: Norras ordförande Tommy Hardselius, pristagarna Matilda Karlsson och Elin Olofsson samt Norras vice ordförande Maria Boman. FOTO: NYKS

Det är Norra Skogsägarnas jämställdhetspris 2019 som tilldelats Elin Olofsson, Matilda Karlsson och Victoria Forsmark.

"Vi har tagit emot en prissumma om 10 000 kr. Vi skänker den oavkortat till NYKS, Nätverket för yrkesverksamma kvinnor i skogsbranschen. Det är en nystartad förening som skall utgöra en plattform för kvinnor i, och på väg in i skogsbranschen", säger Matilda Karlsson i ett pressmeddelande.

Förutom nätverkande, satsar föreningen på utbildning, möten och konferenser inom jämställdhet och inkludering.

Utmaning gav utdelning

Under prisceremonin utmanade de företag och organisationer att matcha dem och skänka motsvarande summa. Det gjorde Norra på stående fot.

Tidigare har bland annat träkoncernen Martinsons tagit ställning i frågan och prisade initiativtagarna med årets Träfluga. Stödet från de stora aktörerna ger en viktig signal till branschen om att förändringen är här för att stanna.

”#slutavverkat skapade en plattform som fick kvinnor att bryta tystnaden i skogsbranschen. Men det räcker inte bara med att bryta tystnad, vittnesmålen måste också tas på allvar. Norras jämställdhetspris betyder att det blir ännu lite mer okej att ställa krav på sin arbetsgivare, sina kollegor och sin arbetsmiljö”, sa Elin Olofsson i samband med prisutdelningen.

Viktigt med stöd

När Jobb & Karriär tidigare pratade med Elin Olofsson, beskrev hon att #metoo öppnat ett fönster, men i vintras oroade hon sig för att fönstret var på väg att stängas. Det nya stöd som arbetet får av branschen, håller fönstret öppet.

"Fram till den dag kvinnor och män har samma möjlighet att forma skogssektorn behöver vi alla fortsätta arbeta för jämställdhet och inkludering. Jag ser med stor glädje att det numera är många fler som öppet vågar ta ställning och gör det som är rimligt: nämligen att förvänta oss såväl jämställda och inkluderande arbetsplatser som ledarskap".

Nu utmanar Norra Skogsägarna fler aktörer i skogsnäringen att följa deras exempel och stötta nätverket.

LÄS MER: Norra summerar rekordår – LRF Premium

LÄS MER: ”Låt mossigheten stanna på marken” – LRF Premium