Norska regeringen: Vargflock inom vargzonen får skjutas

På måndagen gav norska regeringen beskedet att man får skjuta en vargflock inom den så kallade vargzonen. Men bara en flock får skjutas, i stället för tre som de norska rovviltnämnderna tidigare gett klartecken för.

Norska regeringen ger klartecken för den första jakten hittills inne i vargzonen – men bara en flock får skjutas.
Norska regeringen ger klartecken för den första jakten hittills inne i vargzonen – men bara en flock får skjutas. FOTO: ISTOCK

Det är den så kallade Slettåsflocken, som rör sig nära Värmlandsgränsen i området runt Trysil, som ska få skjutas enligt det nya beslutet. Det blir första gången som jakt får bedrivas inne i vargzonen.

De norska rovviltnämnderna hade godkänt att tre revir skulle tas bort, men på måndagen ändrade regeringen beslutet. Två av de tre flockarna får inte skjutas, men Slettåsflocken måste bort, då den har ställt till mer problem och skapat fler konflikter än de två andra, säger klimat - och miljöminister Ola Elvestuen till tidningen VG.

Vargar får bara finnas i vargzonen

Det är inte den enda vargjakten i Norge i vinter. Från 1 oktober pågår licensjakt på maximalt 26 vargar utanför vargzonen. Den sträcker sig längs gränsen mot Värmland och Dalarna, och utgör fem procent av landets yta. Vargzonen är ett slags reservat för varg, medan resten av landet ska hålla i stort sett vargfritt för att skydda boskap som ska få ströva fritt.

Vargpolitiken olika i Sverige och Norge

I Norge har man tillåtit en vargstam på mellan 40-60 djur, medan det i Sverige finns ett minimikrav på 300 vargar. Skillnaden i bedömning beror på att Norge följer Bern-konventionen, medan Sverige följer EU:s habitatdirektiv och har en vargpolitik som är mer styrd av EU.