Här är allt du behöver veta om Teknikutmaningen 2022

För tredje året i rad är det dags Land Lantbruks tävling Teknikutmaningen. Har du en idé, innovation eller spännande tanke om en tekniklösning - tveka inte att vara med.

Skicka in ditt bidrag i årets upplaga av teknikutmaningen.
Teknikutmaningen riktar sig till dig som har en idé, innovation eller spännande tanke om en tekniklösning. FOTO: TT

Att premiera smart, lönsam och säker jordbruksteknik ser Susanna Lundell, tf chefredaktör för Land Lantbruk, som en viktig uppgift när årets upplaga av Teknikutmaningen drar i gång.

– Det känns jätteroligt att vi kan göra det här igen. Vi har märkt av ett stort intresse från både läsare och sponsorer och tror att det finns många spännande innovationer som väntar på att bli uppmärksammade, säger hon.

Alla tävlanden välkomna

2020 års upplaga hade en åldersgräns för tävlanden på 35 år. Den regeln skrotades förra året. Även den här gången är tävlingen öppen för alla åldrar och bakgrunden hos den som tävlar är oviktig. I Teknikutmaningen möts praktiker liksom akademiker. Alla ämnesområden inom lantbruket är välkomna, från djuruppfödning och stall till fältteknik och växthus. Det kan vara allt från en praktisk lösning på att nå svåra ställen på traktorn till ett system som håller djuren på rätt sida stängslet. Det kan även vara en vision om hur sensorer kan underlätta arbetet.

Smarta lösningar

Tävlingen går ut på att presentera en smart lösning som gör arbetet inom lantbruket enklare, lönsammare eller säkrare. Det behöver inte vara en färdig innovation utan kan vara en idé och ett tips är att tänka på både säkerhet och arbetsmiljö.

– Det är viktigt att innovationen eller idén håller ur flera perspektiv, att den är säker för den som använder den, effektiv och att den kan göra nytta ute på gården. Men det behöver inte vara så avancerat för att vara en smart lösning, ibland är det enkla det bästa, säger Land Lantbruks teknikreporter Rebecca Johansson.

Fakta: Teknikutmaningen 2022

Syfte: Land Lantbruks tävling Teknikutmaningen vill lyfta intresset för smart jordbruksteknik. Tävlingsbidragen inspirerar till idéer för att utveckla smart teknik som förbättrar, utvecklar och effektiviserar lantbruket som näring. 
Upplägg: Tävlingen består av två heat. Heat 1 pågår från 1 april till 31 maj. Heat 2 pågår från 15 augusti till 30 september. 
Pris: Vinnaren belönas med 25 000 kronor, tvåan med 10 000 kronor och trean med 5 000 kronor. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren.
Bedömning: Alla bidrag bedöms av Teknikutmaningens tävlingsjury som består av experter och representanter från branschen. Vinnaren presenteras i slutet av hösten 2022. 
Frågor? Hör av dig till oss! Tf chefredaktör Susanna Lundell: susanna.lundell@landlantbruk.se eller telefon: 010-184 25 63 eller teknikreporter Rebecca Johansson: rebecca.johansson@landlantbruk.se eller telefon: 010-184 25 47.

Två heat

Som vanligt består tävlingsupplägget av två heat. Publicering av tävlande bidrag sker löpande i tidningen och kommer att bedömas av en tävlingsjury.

– Tveka inte, skicka in ditt bidrag redan i dag! säger Susanna Lundell.

Vinnaren presenteras i Land Lantbruk i slutet av november.

Gör så här för att tävla:

1. Skriv ned vad ditt bidrag går ut på i ett mejl till oss på teknikutmaningen@landlantbruk.se. Vi tar endast emot bidrag på mejl.
2. Skriv kort! Max 2000 tecken inklusive blanksteg.
3. Skicka med max tre bilder eller skisser som förklarar din idé, lösning eller prototyp.
4. Tala om fördelarna med ditt tävlingsbidrag. Förklara kort varför det gjorts på sättet det gjorts, hur det funkar och vilket resultatet blev samt vilken utmaning det förväntas lösa.
5. Nominerar du något som en annan person har gjort så måste du först be den personen om lov att få dela med dig av det i tävlingen.
6. Innovationer som säljs via företag får inte delta i tävlingen. Tävlingen är öppen för alla åldrar. 

LÄS MER: Läs om tidigare tävlingsbidrag och vinnare här!