Nu får kineserna äta dansk korv
Nu får danskarna exportera värmebehandlat griskött till Kina. Första lasten hoppas man gå om ett par veckor.
Nu får danskarna exportera värmebehandlat griskött till Kina. Första lasten hoppas man gå om ett par veckor.
I fredags godkände de kinesiska myndigheterna import av danskt värmebehandlat griskött, till exempel danska korvar, skinka och annat pålägg, skriver Landbrugsavisen. Sedan tidigare har Danmark exporterat färskt kött till Kina.
– Kina ställer mycket höga krav på livsmedelssäkerheten. Det är en vinst för oss alla och det ligger helt i linje med vår önskan om att fokusera på förädling av maten i Danmark innan den skickas utomlands, säger Esben Lunde Larsen, miljö och livsmedelsminister, i ett pressmeddelande.
– Det finns en långsiktig ännu större potential nu när kineserna fått upp ögonen för dansk mat, säger Karen Hækkerup, VD, Jordbruk och mat, i pressmeddelande.
Att kunna exportera dessa varor till den kinesiska marknaden kan betyda en extra importinkomst på upp emot 250 miljoner danska kronor per år, och utöver detta fler danska jobb då produkterna bearbetas på dansk mark.
Tulip Food Company har stått i startgroparna länge för att få exportera till Kina
– Det är helt klart ett genombrott för dansk export av mat. Kina är en enormt spännande marknad och vi har redan avtal med partners som vill förhandla om våra produkter. Jag hoppas att vi kan skicka i väg den första containern inom några veckor, säger Kasper Lenbroch, VD för Tulip Food Company, i ett pressmeddelande från Danish Crown, som har planer på att öppna en egen fabrik i Shanghai nästa år.
Det är tre typer av varor som Kina öppnar upp för: Korv och salami från fabriken i Svenstrup och konserverade produkter från Vejle.