Nu skördas Blekinges första sötpotatis

Bond-Gården i Olsäng är de första i Blekinge som lyckats odla sötpotatis, en gröda som normalt drivs upp i tropikerna. Och det var inte helt lätt, berättar odlaren Anders Olsson för Land Lantbruk.

Anders Olsson, som driver Bond-Gården i Olsäng, är först av alla i Blekinge med att odla sötpotatis. Första skörden blev efter en del umbäranden lyckad, med potatisar som vägde uppåt ett kilo.
Anders Olsson, som driver Bond-Gården i Olsäng, är först av alla i Blekinge med att odla sötpotatis. Första skörden blev efter en del umbäranden lyckad, med potatisar som vägde uppåt ett kilo. FOTO: PRIVAT

Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, i Alnarp har sedan ett par år dragit i gång ett projekt att provodla sötpotatis. Tanken är bland annat att minska importens klimatpåverkan och öka antalet grödor som odlas i Sverige.

”Förra året väldigt gynnsamt”

Lyckade odlingar har gjorts i Skåne, men i Blekinge är Anders Olsson först. Han och sambon driver ett lantbruk, främst inriktat på sparrisodling, på Bond-Gården i Olsäng.

– Jag var på en informationsträff hos SLU i Alnarp för två år sedan och lyssnade lite grann, men blev inte så himla sugen på att odla. Det lät jobbigt och inte så ekonomiskt. Men förra året var det väldigt gynnsamt för sötpotatis, och då tänkte jag att jag skulle testa ändå, säger Anders Olsson.

Besvärligt i början

Anders Olsson tog lite sticklingar och satte i gång med planteringen, men ångrade sig nästan på en gång.

– Dels tog det så lång tid att plantera, dels kolliderade det med höjdpunkten för skörden av sparris. Så jag tänkte att det var synnerligen idiotiskt att ge sig på det här. Sen har man ju ingen erfarenhet, så allting tar dubbelt så lång tid.

Växer långsamt

Dessutom är potatisen känslig för kyla, så det krävs odling på bädd, samt täckning med fiberväv. Droppbevattning är också att föredra, framför vattning med spridare.

– Sen växte potatisen så vansinnigt långsamt. Det kommer upp ogräs och efter bara några dagar vissnade ovandelen, så det såg stendött ut. Då tänkte jag att det här blir bara kostnader. Jag ville inte titta på det ens, jag blev bara ledsen. Men så skulle vi på marknad för två veckor sedan, så jag och sambon gick dit och kollade och blev glatt överraskade när vi såg vad som var därunder, säger Anders Olsson.

De största potatisarna vägde närmare ett kilo, och på marknaderna han varit på ifrågasatte kunderna om Anders Olsson verkligen hade odlat potatisarna själv.

– De tittade lite snett på mig och undrade om jag skojade med dem, skrattar han.

Ömtåligt skal

Man måste dock vara väldigt försiktig när man plockar potatisen, då skalet är väldigt tunt och känsligt.

– Jag märkte att hade man för grova handskar så skadade man skalet.

I övrigt är det en frisk gröda som inte drabbas av sjukdomar eller skadegörare. Den är på det viset i princip odlad ekologiskt, näringsbehovet tillgodoses med stallgödsel.

Kan tänka sig en fortsättning

I veckan började han distribuera sötpotatisen i butiker i Blekinge och delar av Småland. Priset ligger i butik på cirka 50 kronor/kilot. Där går nog smärtgränsen tror Anders Olsson.

Om det blir en framgång kan han tänka sig att odla även nästa år.

– Jag får överväga det under vintern, man måste i så fall hitta metoder för att det inte ska vara så tidsödande. Men sötpotatis är gott och intresset ökar ju. För tio år sen hade ingen hört talas om det, men nu verkar varenda restaurang ha det på menyn, säger han.

LÄS MER: Svensk sötpotatis ökar

LÄS MER: Sötpotatis ska bli ny nischgröda