Så vill WWF nyansera köttdebatten – introducerar köttguide
Världsnaturfonden vill se ett mer faktabaserat samtal om vad vi väljer att äta. Nu granskar de även de vegetariska alternativen med kritiska ögon.
Världsnaturfonden vill se ett mer faktabaserat samtal om vad vi väljer att äta. Nu granskar de även de vegetariska alternativen med kritiska ögon.
Enligt Anna Richert, matexpert på WWF, är det synd att köttdebatten idag blivit så polariserad. WWF är därför tydliga med att de inte anser att en helvegetarisk kost nödvändigtvis är bäst även om många av oss måste äta mycket mer vegetariskt.
– Om man ser till helheten så tror vi inte att alla måste bli vegetarianer. Vi tror att det är viktigt att man konsumerar en del kött eftersom djuren har en naturlig del i odlingssystemet. ”Mindre men bättre” är i stället vårt huvudbudskap både när det kommer till kött och halloumi, säger Anna Richert.
På WWF ser man i dag ett stort problem med att många tror att de gör ett bra val när de byter ut den svenska köttbiten på tallriken mot en bit importerad ost.
– Men när det gäller antibiotika så finns det en tydlig utmaning när det gäller den importerade osten, säger Anna Richert.
I höst uppdateras därför WWF:s kött (och ostguide) med mer information om importerade produkter och i vinter lanserar de även en guide till de vegetariska alternativen.
– Även de vegetariska valen måste undersökas eftersom de också har sina utmaningar. Men vår förhoppning är att vår nya guide ska hjälpa människor som vill göra bra val, säger Anna Richert.
Då vi i dag importerar mer än hälften av all hårdost medan vi exporterar mjölkpulver tror Anna Richert att det finns värden att hämta hem om vi satsar på en större inhemsk ostproduktion av tillexempel halloumiliknande ostar.
– Det är bara att titta i den nuvarande köttguiden där är ostarna redan med. Importerade ostar har sina utmaningar och tysk och dansk ost får rött ljus av oss på grund av sämre djurvälfärd och stor klimatpåverkan, säger Anna Richert.
I nuläget har WWF ingen guide som kan jämföra köttalternativen med alla vegetariska alternativ. Men Anna Richert vill ändå, förutom halloumin, flagga för två andra vegetariska produkter som är erkänt dåliga.
– När det kommer till avokado och mandlar finns utmaningar både med kemikalier och vattenanvändning, säger Anna Richert.
- I köttguiden visar WWF hur olika typer av kött, ost, vegetabilier och ägg påverkar miljön och djurens välfärd.
- Köttguiden granskar olika köttslag utifrån fem kategorier – klimat, biologisk mångfald, bekämpningsmedel, djurvälfärd samt antibiotika.
- En genomsnittssvensk äter i dag cirka 1 000 gram kött i veckan, men enligt köttguiden bör vi sikta på ca 500 gram tillagat kött i veckan per person.
Här hittar du hela WWF:s Köttguide.