Ny app ska förebygga skador på mjölkgårdar
Forskare vid SLU har utvecklat en app som kan användas för att förebygga risker inom lantbruket. Appen riktar sig specifikt till mjölkgårdar och går att ladda ner gratis.
Forskare vid SLU har utvecklat en app som kan användas för att förebygga risker inom lantbruket. Appen riktar sig specifikt till mjölkgårdar och går att ladda ner gratis.
I en pilotstudie har SLU tagit fram och testat en app som kan användas för att utbilda lantbrukare och deras anställda i arbetsmiljö och säkerhet.
– Traditionellt har inlärning handlat om att man ska lära sig saker via text men idag används flera olika metoder som bilder, filmer och appar, säger Christina Lunner Kolstrup, forskare vid SLU.
Appen är uppbyggd i olika teman och avsnitt och innehåller inlärningsmoment i form av foto, film, text och ljudinspelning samt kunskapstexter efter varje avsnitt. I appen finns information om arbetsmiljölagen, säkerhet inomgårds, hur man arbetar ergonomiskt och om djurens beteende.
· Appen heter ”SLU UtbildningsApp” och finns att ladda ner gratis både på App store och i Googles Play butik.
· Studien har finansierats av SLO-fonden, Kungliga skogs- och lantbruksakademien.
Forskarna hoppas att appen ska kunna användas vid introduktion av nya medarbetare på mjölkgårdar men även i vardagen på gården.
– Tanken är att det ska vara ett lättare utbildningsverktyg som underlättar för folk som arbetar inom mjölkproduktion. Så att de kan identifiera risker i arbetet och vet hur de ska göra för att förebygga dem, säger Christina Lunner Kolstrup.
Enligt henne är en fördel med appen att den fungerar även i offlineläge vilket gör det möjligt att snabbt kolla upp information när man stöter på en situation som man är osäker på.
– Om man vill kolla upp något i stallet så kan man kolla upp det direkt i telefonen och slipper starta datorn och hitta rätt hemsida. Det gör informationen mer lättillgänglig, säger Christina Lunner Kolstrup.
Än så länge finns appen bara som en testversion, men forskarna hoppas att den trots det ska ses som attraktiv och lättanvänd. Förhoppningen är att den i framtiden ska kunna utvecklas vidare och även göras tillgänglig på fler språk och för fler branscher.