Ny VUX-utbildning för skogsmaskinsförare

Norra Skogsägarna satsar, tillsammans med VUX i Skellefteå och Naturbruksgymnasiet i Burträsk, på en ny yrkesutbildning av skogsmaskinsförare.

Nya skogsmaskinförare ska utbildas inom vuxenutbildning.
Nya skogsmaskinförare ska utbildas inom vuxenutbildning. FOTO: OLLE CARLSSON

För att motverka bristen på skogsmaskinsförare satsar Norra Skogsägarna på en ny vuxenutbildning. Den kommer att omfatta 20 veckor och riktar sig mot personer som är 20 år eller äldre.

”Säkerställer personal”

– Vi ser ett stort rekryteringsbehov av maskinförare hos våra entreprenörer i Norras verksamhetsområde. I samarbete med entreprenörerna ger vi därför denna möjlighet att genomföra en proffsig utbildning för vuxna samtidigt som vi säkerställer att det även i framtiden finns rätt personal som kan utföra detta viktiga arbete, säger Martin Åkerlund, produktionsledare.

Teknik och naturhänsyn

Eleverna ska få lära sig både teori och praktik grundligt för att klara av skogsmaskinsförarens arbete, som ofta är ett högteknologiskt precisionsarbete.

– Under utbildningen kommer skogsmaskinsförarna få kunskaper om både maskin och teknik. De kommer även att få kunskap om skogsskötsel och naturhänsyn som också är en viktig del i det hållbara arbetet med skogen, förklarar Linus Landström, planeringsspecialist på Norra och instruktör under utbildningen.

Läs mer: Ny skogsmaskinförarutbildning för vuxna

Brist på maskinförare hämmar tillväxten