Nya bolag hänvisar till gamla fullmakter

KR Energiförvaltning använder två bolag för att kontakta kunder med gamla fullmakter utfärdade för Svensk Kraftrevision eller Kraftrevision Lantbruk. Utskicken är identiska bortsett från företagsnamnen.

Det kan vara svårt att reda ut vem som är avsändaren bakom utskick från bolagen.
Det kan vara svårt att reda ut vem som är avsändaren bakom utskick från bolagen. FOTO: MOSTPHOTOS

Nordisk Krafthandel registrerades i maj 2017 och dök upp som aktör på elhandelsmarknaden sommaren 2018. Bolaget är registrerat på en boxadress i Göteborg med Ola Jernung som ställföreträdare.

Land Lantbruk får snabbt svar efter att ha ringt det officiella telefonnumret och den vi talar med ber om kontaktuppgifter. Vi söker Ola Jernung men frågorna besvaras via e-post och vi vet inte vem vi kommunicerar med.

Använder även Axilia

"Nordisk Krafthandel tillbakavisar ert påstående att bolaget använder Kraftrevisions fullmakter. Vi är ett bolag som levererar el och det är Kraftrevision som upphandlat el för sina kunder hos oss", står det i svaret.

Fakta: Många olika bolag inblandade

KR Holding var moderbolag till det konkursdrabbade Svensk Kraftrevision. Ägarna till bolagen är även registrerade för ett flertal ytterligare bolag, bland andra KR Energiförvaltning och Kraftrevision Lantbruk.

KR Energiförvaltning utger sig för att förvalta de gamla fullmakter från 2012–2013 som ingicks med Svensk Kraftrevision och Kraftrevision Lantbruk och använder dem för att upphandla nya elavtal.

Bolagen som används för elhandeln är Nordisk Krafthandel och Axilia vilka företräds av andra personer. KR Energiförvaltning uppger i korrespondensen samma adress som respektive elhandelsbolag.

Axilia AB registrerades i juni 2017 men aktiverades inte förrän alldeles nyligen. Bolaget har säte i Kista och Land Lantbruk lämnar meddelande på ställföreträdaren Elin Thimons privata mobiltelefon. Även här besvaras frågorna via e-post.

"I vilket sammanhang skulle Axilia AB ha använt Kraftrevision Lantbruks eller Svensk Kraftrevisions fullmakter? Detta är något vi inte gör i vår verksamhet", hävdas i svaret.

Svåra att få tag på

Ett annat kortlivat bolag som använde de gamla fullmakterna var Wattawatt AB med säte i Hägersten men det gick i konkurs i december 2017.

Land Lantbruk har sökt Kent Nordlund och Robert Majkut, företrädare för KR Energiförvaltning, och Ola Jernung på de telefonnummer som går att hitta via öppna källor. Ingen har svarat eller ringt upp och det har heller inte gått att lämna meddelande.