Nya fall av afrikansk svinpest i Belgien

Den fruktade sjukdomen har de senaste veckorna upptäckts hos 25 vildsvin. Än så länge har dock inga tamgrisar drabbats.

Nya fall av afrikansk svinpest har upptäckts hos vildsvin i Belgien. De har hittats i ett område i provinsen Luxemburg, som hittills har varit hårdast drabbat med 204 konstaterade fall sedan september 2018.
Nya fall av afrikansk svinpest har upptäckts hos vildsvin i Belgien. De har hittats i ett område i provinsen Luxemburg, som hittills har varit hårdast drabbat med 204 konstaterade fall sedan september 2018. FOTO: ISTOCK

Enligt den tyska lantbrukstidningen Top Agrar har belgiska myndigheter de senaste veckorna upptäckt 25 fall av vildsvin som smittats av afrikansk svinpest (ASF). Hittills har dock inga tamdjur drabbats.

Flest fall i söder

Samtliga djur har upptäckts i den södra provinsen Luxemburg, där man funnit flest antal ASF-smittade vildsvin i Belgien. Sedan det första fallet i september 2018 har man i området hittat 204 smittade djur. I februari utökade de belgiska myndigheterna skyddszonen med 2900 hektar norrut.

Staket byggs längs gränsen

Ett tio mil långt staket byggs nu på gränsen mellan Belgien och Frankrike för att hindra att smittan sprider sig, och alla vildsvin som påträffas vid gränsen skjuts av. Enligt organisationen för djurvälfärd (OIE) har sammanlagt 765 fall av afrikansk svinpest registrerats bland vildsvin i Belgien.

LÄS MER: Nytt utbrott av ASF - skyddszonen utökas