Nya pengar till solcellsstödet

Regeringen vill skjuta till mer pengar till solcellstödet och enligt energirådgivaren Max Jamieson kan de nya pengarna innebära kortare handläggningstider.

Max Jamieson, energirådgivare vid HIR Skåne.
Max Jamieson, energirådgivare vid HIR Skåne. FOTO: PRESSBILD

I höständringsbudgeten vill regeringen skjuta till ytterligare 500 miljoner kronor i investeringsstöd för solceller. Det kommer därmed att finnas 1,2 miljarder kronor tillgängliga för investeringsstödet under 2019. Regeringen föreslår även att medlen till investeringsstödet för solceller ökas med ytterligare 300 miljoner kronor under 2020, vilket innebär att det då kommer uppgå till totalt 835 miljoner kronor. 

– Förhoppningsvis gör det att länsstyrelserna vågar handlägga ärendena lite snabbare, säger Max Jamieson som är energirådgivare på HIR Skåne.

Räcka längre

Han hoppas att resultatet av de nya pengarna som skjuts till ska bli ungefär det samma som när regeringen tidigare sänkte procentnivån för solcellsstödet. 

– Då räckte pengarna längre och till fler, säger Max Jamieson.

Stödet viktigare ju större bygge

Intresset för att installera solceller är fortsatt stort bland lantbrukare och Max Jamieson tror att stödet bidrar till att göra investeringen ännu mer intressant då det innebär att det blir en lägre totalkostnad.

– Ju större anläggning du vill bygga desto viktigare blir stödet. För vissa är det helt avgörande och för andra är det bara ett plus, säger Max Jamieson.

ROT-avdrag

Enligt Centerpartiet skjuter man nu till mer pengar till solcellstödet men på sikt är målet att avveckla det och till 2021 vill både Centerpartiet och Miljöpartiet att solcellsstödet görs om till ett ROT-avdrag.

Fakta: Så funkar solcellsstödet

Du kan få stöd med ett engångsbelopp som täcker upp till 20 procent av investeringskostnaden.

Om du söker för ett företag måste du ansöka innan du påbörjar arbetet med installationen. Övriga sökanden kan ansöka inom sex månader efter att de påbörjat installationen.

Stödet söks via Boverkets E-tjänst och betalas sedan ut i efterskott.

Källa: Energimyndigheten

”Ingen lätt fråga”

Däremot är tanken att det även fortsättningsvis ska finnas kvar en bidragsdel för företag, men hur omfattande detta bidrag kommer bli är ännu inte klart.

– Det är ingen lätt fråga och det är svårt att veta hur mycket dyrare det skulle bli om man avvecklade stödet. Priset på solceller har förändrats sedan man införde stödet och vi vet inte hur marknaden skulle anpassa sig om man tog bort det, säger Max Jamieson.

Roligt och lätt

Han tror att många av de lantbrukare som väljer att investera i solceller idag gör det för att de tycker att det är kul och för att de vill göra en insats för miljön.

– Det väger minst lika tungt som ekonomin i det hela. Folk tycker att det är en rolig och förhållandevis lätt investering att göra om man jämför med tillexempel vindkraft, säger Max Jamieson.

Läs mer: Lönsamheten viktigare än solcellsstödet

Nu kan du köpa solceller på Ikea