Nytt forskningsprojekt ska ge friskare grödor

Friska grödor kräver mindre växtskyddsmedel och gynnar både plånbok och miljö. Det ska ett nytt forskningsprojekt arbeta vidare med.

Erik Alexandersson är växtbiolog och ansvarig för ett delprojekt inom SLU Grogrunds forskningsprojekt "Resistensförädling för friskare grödor".
Erik Alexandersson är växtbiolog och ansvarig för ett delprojekt inom SLU Grogrunds forskningsprojekt "Resistensförädling för friskare grödor". FOTO: KRISTINA HANSÉN

Tanken är att några av Sveriges viktigaste livsmedels- och fodergrödor ska bli mer motståndskraftiga mot sjukdomar. Med 40 miljoner fördelat på fem år är projektet ”Resistensförädling för friska grödor” SLU Grogrunds största satsning hittills. I fokus ligger potatis, vete, sockerbeta, ärtor och rödklöver.

Nya sorter akut

– I och med att många av de vanligaste växtskyddsmedlen förbjuds inom EU är det akut att vi tar fram grödor med bättre naturlig motståndskraft mot sjukdomar, säger Erik Alexandersson som är ansvarig för delprojektet inriktat på potatis och sockerbeta.

Tidigare har potatisbladmögel varit ett av de främsta problemen inom potatisodlingen, men med varmare somrar har torrfläcksjuka blivit vanligare. I dagsläget är sjukdomen resistent mot alla godkända växtskyddsmedel, enligt Erik Alexandersson.

Vinst för matproduktionen

Sjukdomar och skadedjur beräknas ligga bakom skördeförluster på uppåt 40 procent.

– Nya sätt för att skydda växterna skulle innebära en vinst för lantbrukare och matproduktionen som helhet, vilket ligger i linje med den nationella livsmedelsstrategin. Det skulle även minska behovet av kemiska bekämpningsmedel, säger Erik Alexandersson.

Samarbete

Projektet startar på måndag, 1 juli, och är ett samarbete mellan SLU-forskare, Lantmännen Findus, MariboHilleshög, Lyckeby och Potatisodlarna.

Läs mer: Flera nyheter under Borgeby fältdagar

Glyfosatförbud negativt för klimatet