Ockelbobonde planerar kosläpp trots hot

Trots hoten från djurrättsaktivister kan det bli kosläpp av – Sven-Arne Eriksson i Ockelbo väntar bara på klartecken från polisen.

Kosläpp på köttbonden Sven-Arne Erikssons gård i Ockelbo 6 maj 2018.
Kosläpp på köttbonden Sven-Arne Erikssons gård i Ockelbo 6 maj 2018. FOTO: PRIVAT

Åtminstone en bonde i Gästrikland låter sig inte skrämmas av det som uppfattats som hot från djurrättsaktivister riktade mot böndernas kosläpp runt om i Sverige – i varje fall inte i första taget. Sven-Arne Eriksson, köttbonde i Ockelbo, tänker försöka fortsätta som tidigare år.

”Överens om att försöka”

– Vi hoppas kunna genomföra kosläppet, vi vill bara kolla med polisen först att läget känns okej för dem, säger han. Vi har diskuterat inom familjen och vi är överens om att försöka ha ett kosläpp även i år.

Något datum för det eventuellt offentliga kosläppet är inte bestämt. Det blir när det blir och meddelas då med ganska kort varsel eftersom perioden lämplig för släpp närmar sig för varje dag som går. Korna måste släppas ut ändå, vare sig det sker inför allmänheten eller inte.

”Positiv grej som uppskattas av många”

– Jag vet ju att folk vill att vi ska hålla kosläpp för publik, det är en positiv grej som uppskattas av många, berättar Sven-Arne Eriksson. Men det är mycket som måste klaffa. Vi har hållit kosläpp i fyra år och hoppas kunna fortsätta.

Många kosläpp runt om i landet samarrangeras av bönderna och olika mejerier, som på olika sätt stöder sina mjölkbönder i frågan. Men trots det har exempelvis ingen Arla-bonde i Gästrikland velat hålla kosläpp i år.

”Påhopp på individer”

Sven-Arne Eriksson är dock köttbonde och inte knuten till något företag, men känner att han har stöd från den lokala LRF-föreningen. LRF centralt har också publicerat en kom ihåg-lista för bönder som vill hålla kosläpp och andra evenemang för publik.

– Jag förstår dem som väljer att inte hålla kosläpp och vi har ju inte bestämt oss definitivt än heller. Hoten och störningarna handlar ju om påhopp på individer.

LÄS MER: Kosläpp i Gästrikland ställs in efter hot

LÄS MER: Djurrättsaktivister uppmanar att ”slå ännu hårdare” mot kosläpp