Okänt kött i var tredje köttfärs

När länsstyrelserna i Västra Götaland och Halland kontrollerade butiksmalen nöt- och blandsfärs i butik och oxfilé på pizzerior hittade man flera allvarliga brister och ofta kött från ett annat djur än det som angavs.

FOTO: ROLAND MAGNUSSON

– En tredjedel av analyserna visade att nötfärsen även innehöll kött från andra djur, uppger länsveterinär Emma Andersson på Länsstyrelsen i Västra Götalands län, i ett pressmeddelande.

I flera fall rör det sig om griskött och i något fall om får och get. När det gäller den butiksmalda nötfärsen misstänker man att dålig hygien är huvudorsaken och att man inte rengjort kvarnen efter att man malt fläskfärs eller blandfärs.

LÄS MER: Livsmedelsverket: Inför fängelse för matfusk

Emma Andersson ser allvarligt på bristerna av flera anledningar. Dels ska man som konsument inte bli lurad, utan få det kött man köpt. Dålig hygien ökar generellt också risken för bakterietillväxt och dessutom kräver fläskkött en annan hantering än nötkött.

– Som konsument måste man veta vad det är man har i förpackningen, för man tillagar sin mat därefter, säger hon till TT.

En tredjedel av färsen innehöll även mer av proteinet kollagen och en fjärdedel innehöll mer fett än vad som står angivet på förpackningarna.

När det gällde oxfilé på pizzor hittade man ett fall där köttslaget var ett annat, men det är oklart vilket djur det handlar om.

FAKTA. Köttkontroller 2017

Kontrollerna genomfördes oanmälda under 2017 i butiker och restauranger i Västra Götalands och Hallands län.

I butikerna kontrollerade man butiksmald köttfärs och i restaurangerna kontrollerade man oxfilé på pizza.

Totalt genomfördes 150 kontroller. 18 av blandfärs, 35 av nötfärs och 97 av oxfilé.

Tillsynskampanjen genomfördes inom projektet Redlighet kött.

Kontrollarbetet fortsätter 2018–2019 och kommer då att koncentreras till spårbarhet och att det finns korrekt dokumentation.

Källa: Länsstyrelsen i Västra Götalands län

LÄS MER: Nu startar provtagningar mot köttfusk

LÄS MER: Kan bli dyrt när alla djur ska DNA-testas