För att underlätta vedhanteringen behövde Ola Andersson en minilastare. När han inte hittade någon passande maskin att köpa till ett bra pris byggde han i stället om en begagnad dumper. Nu tävlar han i Teknikutmaningen med sitt bidrag "Minidumpern".
Tolv arbetsdagar tog det för Ola Andersson att bygga om betongdumpern till en minilastare. Nu tävlar han med bidraget "Minidumpern" i årets upplaga av Teknikutmaningen. FOTO: PRIVAT
– Jag behövde flytta vedpallar och tittade efter maskiner men allting var så dyrt. Man har vissa önskemål, som midjestyrning. Men prislappen på en liten lastmaskin kräver att man har ett mer regelbundet arbete att utnyttja den till, säger Ola Andersson, från Sätra Brunn i Västmanland.
Ola Andersson övervägde att bygga en egen minilastare från grunden men hittade till slut en begagnad betongdumper inte allt för långt bort.
– Jag kastade mig över den. Sen hittade jag en begagnad lastare som suttit på en traktor och tänkte att det skulle bli smidigt att plocka av den och montera på dumpern.
”Har nästan kört på volley”
Sagt och gjort. Ola Andersson började med att montera lastarfästen på dumpern. Efter det tog han bort flaket och lyfte på lastaren.
– Jag har nästan kört på volley. Det blev lite bråttom för vägbron över Svartån som går mellan mitt hus där vedpannan är och där jag lagrar vedpallarna skulle byggas om så jag var tvungen att hinna få den klar så att jag kunde utnyttja den. Annars hade jag behövt köra en omväg på flera mil. Man vill slippa lasta och trava om veden två gånger.
Fakta: Tävlingsdeltagare
Namn: Ola Andersson.
Ålder: 30 år.
Bor: Sätra Brunn i Västmanlands län.
Sysselsättning: Skogsmaskinförare.
Produktion: Har en skogsfastighet på cirka 60 hektar skog.
Varför anmälde du dig till Teknikutmaningen? "Det kanske finns någon som kan ta min idé. Eller så sätter det i gång att någon annan vågar prova. Det behöver inte vara det senaste, det går att göra mycket med gammalt skrot om man vill. Någon kanske får fart efter att ha läst det här."
Dumpern köpte han i våras, i juli blev den klar och totalt uppskattar han att han lagt tolv arbetsdagar på bygget.
– Jag har gjort det här lite för att lära mig att svetsa. Man lär sig mycket lättare när man gör saker. Så jag gjorde det som en läropeng och för att se om jag ens klarade av det.
Minidumpern går fortfarande att använda som en dumper vid behov. Då tar man av lastaren och sätter dit flaket igen.
– Den ser inte så mycket ut för världen men den funkar bättre än jag väntat mig. Drömmen vore väl att få den eldriven. Det vore trevligt eftersom den bara går någon timme då och då men det är svårt och dyrt att hitta komponenter.
Minidumpern går fortfarande att använda som en dumper vid behov. Då tar man av lastaren och sätter dit flaket igen. FOTO: PRIVAT
Den största fördelen med Minidumpern är att den gör det jobb som krävs men är betydligt billigare än en ny maskin.
– Den är fullt funktionell och väldigt enkel! Det är bara en hydraulpump, ingen elstyrning på spakar. Den är inte så rolig att köra med men det är billiga reparationskostnader om något går sönder.
Funderat på att bygga störtbåge
Nackdelarna med den är att den är något lätt i bakändan och det är inte ett helt säkert arbetsfordon som det ser ut just nu.
– Det finns saker att jobba med när det gäller säkerheten. Det finns risk för att välta eller få veden över sig. Jag har funderat på hur man skulle bygga en störtbåge och har tankar om att göra den tyngre i bakändan. Man skulle också kunna begränsa lyfthöjden så att den inte lyfter mer än ungefär en meter. Det finns säkert ännu fler sätt att förbättra säkerheten. Sedan får man givetvis tänka på det också när man kör.
Fakta: Tävlingsbidraget
Idé: Minidumpern.
Fördelar: Det är smidigt med midjestyrning vid lastning, den har fyrhjulsdrift, är enkel att kliva av och på. Det är bra sikt. Lastaren har Trimma och Eurofäste, den är billigare än en lastmaskin och smidigare än en traktor.
Utmaningar och nackdelar: Säkerheten. Den är lätt i bakändan vid tunga lyft och går att göra säkrare.
Till nytta för vem: Alla som har behov av en gaffeltruck eller behöver flytta grejer och inte har en asfalterad plan. Den småskaliga som behöver en maskin för att underlätta på gården.
Material: Betongdumper, lastare, lastarfästen, förstärkningsplåtar och 25 meter slang till lastaren.
Tillverkningsprocess: Jag började med att svetsa dit lastarfästen. Sedan kollade jag så att det synkade med flaket och passade in ventilblocket. Efter det tog jag av flaket och lyfte dit lastaren. Sedan måttade jag in slangar och skruvade in dem. Sedan drog jag någon elkabel också.
Tidsåtgång: Tolv dagar.
I skrivande stund har Ola Andersson kört ungefär sex timmar med Minidumpern.
– Jag har kört med den i princip varje helg. Jag har flyttat grejer, skrapat grusplanen. Det är den väldigt trevlig till. Sikten är väldigt bra. Så jag är nöjd! Den småskaliga gården som behöver en maskin för att underlätta småjobben skulle ha nytta av en sådan här. I och för sig har väl de flesta en traktor men den här är bra om man vill göra det smidigare än med en traktor.