Ormvråk i Blekinge hade fågelinfluensa

Fågelinfluensa av typen H5N6, som nyligen hittades på en havsörn i Blekinge har nu konstaterats även på en ormvråk i samma region.

FOTO: IBL

Fågelinfluensa av typen H5N6 hittades i februari på en havsörn. Det var den första kända bäraren av H5N6-viruset i Sverige.

Nu har ett nytt fall av H5N6-viruset påvisats i samma region, Blekinge. Där har en ormvråk har smittats, skriver Anna Lindberg, statsepizoolog på Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, i ett blogginlägg. Därmed har viruset rapporterats sedan november 2017 hos vilda fåglar i Holland, Tyskland, Schweiz, Irland och Storbritannien, samt enstaka utbrott hos fjäderfä i Holland, konstaterar hon.

Manar till försiktighet

I ett inlägg på sin Facebook-sida framhåller Jordbruksverket att det nu finns flera fall av H5N6 i samma region.

- Vi har inte fattat några beslut som en följd av detta. Det finns inga skyddszoner eller annat och ingen åtgärd som påverkar produktionen behöver vidtas. Men vi vill ändå påminna om säkerhetsreglerna, säger Ingela Grahn, pressansvarig på Jordbruksverket, till Land Lantbruk.

Kan smitta fågelbesättningar

I inlägget hänvisar Jordbruksverket till de försiktighetsregler som gäller. Viruset anses inte farligt för människor, men kan smitta fågelbesättningar. En smittkälla är vilda fåglar som rör sig i närheten av hönshus eller rastgårdar, samt om deras spillning följer med skor eller verktyg till tamfåglar. Av den anledningen är det viktigt att minimera kontakten med vilda fåglar samt att säkerställa att redskap, kläder och skor är rena.

LÄS OCKSÅ: Havsörn smittad av fågelinfluensa