Outtröttlig jakt på bäst taktik

Knallskott, uppblåsbara gummigubbar och realistiska rovfågelattrapper. Skrämselkonsulenten Göran Frisk arbetar outtröttligt med att hjälpa skånska växtodlare som drabbats av gässen.

En rovfågelattrapp fungerar bra i kombination med jakt.
En rovfågelattrapp fungerar bra i kombination med jakt. FOTO: JOHAN JOELSSON

Sedan 2004 arbetar lantbrukaren Göran Frisk som skrämselkonsulent på uppdrag av Länsstyrelsen i Skåne län. Hans uppdrag går ut på att hjälpa bönder som plågas av gäss. Initialt handlar jobbet om att dokumentera skadorna för att sedan hitta verktyg för att skrämma bort fåglarna.

Monterar Hulken

I bakluckan på Göran Frisks jeep finns en mångfacetterad arsenal av skrämselverktyg. Med van hand monterar han ihop ”Hulken”. Det är en grå låda med ett bilbatteri som driver en fläkt som blåser upp en stor orange plastgubbe samtidigt som ett tjutande sirenljud sprider sig över nejden.

Knallskott

Ovanför våra huvuden ser vi en flock gäss som viker av och tar en annan väg. Göran Frisk tar fram en annan effektiv apparat som liknar en röd bazooka. Det är en gasolkanon som ger ifrån sig distinkta knallskott på 100 decibel.

­– Man får ta det lite försiktigt i tätbebyggda områden. Det ska vara 1 000 meter till närmaste hus, säger Göran Frisk och ler.

"Jobba med omväxling"

Därefter plockar han fram ett hopfällbart spö med en kolsvart rovfågelattrapp fäst längst ut i en lång lina. Det krävs ingen stark vind för att låtsasfågeln ska börja röra sig i ett ryckigt rörelsemönster ovanför fältet.

– De här fågelskrämmorna är effektiva på olika sätt. Men gässen är inte dumma. Efter en tid tappar de respekten. Man måste jobba med omväxling och störa dem från flera fronter samtidigt, säger han.

"Tufft ibland"

Göran Frisk brukar uppmana drabbade lantbrukare att själva börja jaga eller knyta kontakter med jägare. Att vara synlig på fälten och att ställa ut bilar är inte heller fel. För att få optimalt skydd ska man gärna komplettera med en fågelskrämma.

– Eftersom det finns en sådan kolossal mångfald av gäss kan det kännas tufft som fasiken ibland. Men det är bara att kämpa på och göra det bästa av situationen, säger Göran Frisk.