På Kullingsjö lantbruk är mobilen ledningscentral

På ekogården Kullingsjö lantbruk i Vårgårda är telefonen ledningscentral. Allt från gårdsövervakning och checklistor för personalen till övervakning av staketens strömstyrka finns i en app i mobilen.

Kullingsjö Lantbruk har att göra-listor i appan My Luda Farm. Där kan man också lägga in listor för arbetsrutiner, delegera ut och bocka av arbetsuppgifter.
Kullingsjö Lantbruk har att göra-listor i appan My Luda Farm. Där kan man också lägga in listor för arbetsrutiner, delegera ut och bocka av arbetsuppgifter. FOTO: ANNA SIGVARDSSON

Det var i samband med att Kullingsjö lantbruk växte med ytterligare en enhet som Tobias Kullingsjö bestämde sig för att förändra gårdens managementrutiner. Nu leder han sitt arbetsteam med hjälp av att göra-listor i en telefonapp.

– Vi blev mer utspridda när vi köpte en till gård och det blev svårare att samla arbetslaget. Det här blev ett sätt för oss att få alla att känna sig delaktiga och få en känsla av vad som händer i bolaget, säger han.

Alla är delaktiga

Arbetsuppgifter med information om var, när och hur saker ska göras fördelas ut på lämpliga personer i teamet som direkt kan se vad som gäller och kan bocka av när det är gjort.

– Eftersom vi är på två enheter och har rätt så omfattande växtodling så är vi ofta i väg på olika håll. Det här ersätter inte mötena men det är bra att kunna lägga in jobb utan att behöva samlas runt tavlan varje gång, säger Tobias Kullingsjö.

Tre övervakningskameror håller koll på, gårdsplan, kvarnar och foderbord. De kan också ta stillbilder vid rörelsedetektion.
Tre övervakningskameror håller koll på, gårdsplan, kvarnar och foderbord. De kan också ta stillbilder vid rörelsedetektion. FOTO: ANNA SIGVARDSSON HÖGBORG

I dag faller färre saker mellan stolarna och var de än befinner sig kan all personal få god uppsikt över vad som sker på gårdarna.

– Det är som en liten portal där alla kan gå in och titta, säger Tobias Kullingsjö och tillägger:

– Vi gör färre missar i dag än tidigare och det är en klar fördel. Det är viktigt att ha kontroll och nu får jag det av ett knapptryck i telefonen bara. Var jag än är så kan jag att lägga in uppdrag i appen och lägga ut dem på lämplig person. Man delegerar ut jobben och det är synligt för alla vad som ska göras.

I telefonen finns också information om strömspänningen i gårdens elstängsel och flera övervakningskameror avslöjar vad som händer på gården, bland annat om det finns foder på foderbordet.

– Stängselvakten och kamerorna är framför allt bra när man jobbar helger eller har kort om personal av annan anledning. Vill man åka runt och kolla stängsel och ta risken att djur tar sig ut så kan man såklart göra det. Men det här minskar riskerna och jag är glad att jag slipper jaga kvigor, säger Tobias Kullingsjö.

Stängselvakter mäter elstyrkan i stängslen och larmar om något är på tok.
Stängselvakter mäter elstyrkan i stängslen och larmar om något är på tok. FOTO: ANNA SIGVARDSSON

Långsam introduktion

På gården har funktionerna introducerats en i taget och det ser Tobias Kullingsjö som en förutsättning för att det ska funka.

– Ska man göra en sån här sak så tror jag det är viktigt att beslutet tas gemensamt i arbetslaget och att man integrera en funktion i taget i arbetslaget. Lägger man bara på allting på en gång så hänger inte alla med och då har man inte nytta av det, säger han och fortsätter:

– Sedan så handlar det om skötsel och att man lägger rutinerna rätt. Man måste ha ett visst tänk så att det sker kontinuerlig uppföljning via appen.

Vad blir nästa steg?

– Nästa steg är att koppla in en dieselvakt.

LÄS MER: Vårgårdabönder fick hållbarhetspris

FAKTA: Kullingsjö Lantbruk

320 mjölkkor i ekologisk produktion

900 hektar växtodling

Integrerad grisproduktion

Vi har tre kameror och fyra olika stängselvakter

Hos Tobias Kullingsjö i Vårgårda är telefonen ledningscentral. Gårdsövervakning, checklistor för personalen och övervakning av staketens strömstyrka finns alltsammans i en app i mobilen.
Hos Tobias Kullingsjö i Vårgårda är telefonen ledningscentral. Gårdsövervakning, checklistor för personalen och övervakning av staketens strömstyrka finns alltsammans i en app i mobilen. FOTO: ANNA SIGVARDSSON