”Att driva gården som bröder har gjort oss starkare”

Palle Borgströms tid som LRFs förbundsordförande har präglats av dramatiska händelser som torka, skogsbränder, pandemi och Ukrainakrig. I Lantbrukspodden får du som följa med till den egna gården i Västergötland där det också sker en omvälvande händelse i form av generationsskifte. 

”Det är faktiskt ingen i dagens debatt som beskyller bönderna för att det är böndernas fel att maten har blivit dyr. Det tror jag är ett resultat för att vi har informerat om böndernas situation”, säger Palle Borgström (till vänster) när Lantbrukspodden besöker gården han driver ihop med Bengt Borgström (höger). FOTO: ANNA NILSSON

Palle Borgström är mjölkproducenten som har varit ordförande för LRF sedan 2017. I Lantbrukspodden åker vi till hans gård, Kilanda säteri, strax utanför Alingås i Västergötland.

Det var en av de första gårdarna i Sverige med robotmjölkning. Och här finns en till Borgström som inte brukar synas lika mycket i rampljuset – nämligen Bengt Borgström, Palles fyra år äldre bror. 

– Vi har ju lyckats hålla ihop i 41 år, så det har varit lyckat. Vi har hittat våra olika roller i företaget och kompletterar varandra, säger han, om hur det har varit att driva gården tillsammans. 

Nu är familjen just nu mitt uppe i ett generationsskifte till Bengts son Mattias och hans fru Tina med familj. 

I Lantbrukspodden berättar Palle också om de viktigaste frågorna framåt, och hur kontakterna är med den nya regeringen. 

– Vi att vill visa potentialen i de gröna näringarna så att det inte bara blir kärnkraft och elektrifiering, även behovet av en uppdaterad livsmedelsstrategi och att Sverige står upp för svenskt skogsbruk i EU.  

LÄS MER: Alla avsnitt av Lantbrukspodden hittar du här