Pandemin gav rejäl skjuts åt hästföretaget

Årets första spjutspetskandidat, Söderåsens turridning är en vinnare på pandemin. När företagsmarknaden försvann över en natt gav coronarestriktionerna en rejäl skjuts åt privatmarknaden. Idag är turridningen fullbokad sju dagar i veckan.

Spjutspetskandidaten Anna Lewijn driver Söderåsens turridning på i Ljungbyhed i nordvästra Skåne. Genom att våga att både ta hjälp och att ta betalt för det hon erbjuder har hon byggt upp en lönsam verksamhet som fortsätter att växa. Men även coronapandemin har gett en extra skjuts.
Spjutspetskandidaten Anna Lewijn driver Söderåsens turridning på i Ljungbyhed i nordvästra Skåne. Genom att våga att både ta hjälp och att ta betalt för det hon erbjuder har hon byggt upp en lönsam verksamhet som fortsätter att växa. Men även coronapandemin har gett en extra skjuts. FOTO: STEFAN LINDBLOM/HBG-BILD

Nominerad till Årets Spjutspetsföretag 2021, finalist nummer 1

Det handlar om besöksnäring och upplevelseindustri. Med 25-30 hästar och ett tiotal anställda guider erbjuder Anna Lewijns företag ridturer i små grupper i Söderåsens nationalpark för alla från nybörjare till erfarna ryttare. Turer finns från 45 minuter till sex timmar. Huvudprodukten är en tvåtimmars tur med fika i skogen. På gården finns också övernattningsmöjligheter med en stuga och ett Bed & Breakfast.

Anna Lewijn valde haflingerhästar och alla rider i westernsadlar. Ett sätt att skilja ut sig från konkurrenterna som oftast har islandshästar.

Fjolåret blev det starkaste någonsin i företagets historia men innebar också en tuff period för företagets viktigaste resurs; hästarna.

- Det är jättekul med full rulle men hästarna ska ju orka också och måste få återhämtning om det ska vara långsiktigt hållbart, säger Anna Lewijn.

Det handlar om fyra ridturer per dag med sex kunder plus guide vilket betyder att vissa av hästarna får gå dubbla pass.

Fakta Söderåsens turridning

Drivs av: Anna Lewijn

Verksamhet: Turridning på 25-20 haflingerhästar för privatpersoner och företagskunder.

Antal anställda: Omkring åtta timanställda vintertid och ytterligare fem på sommaren.

Areal: 35 hektar

Övrig verksamhet: Stuguthyrning, Bed & Breakfast, vallodling, återförsäljare för hästtäcket BEMER.

Affärsidé: Att erbjuda guidade ridturer i Söderåsens nationalpark med omnejd i

små grupper. Alla turer anpassas efter de kunder som bokat just den turen.

Framtidsplaner: Spetsa företaget och satsa mer på boende/övernattning i olika former när pandemin är över.

6 tips för att lyckas som entreprenör

* Fundera på vad du verkligen brinner för och om det är något som även en stor kundgrupp skulle uppskatta och vilja betala för.

* Våga ta hjälp, ensam är inte alltid stark – vi är alla barn i början och många misstag kan undvikas genom dialog med människor som varit i samma sits.

* Börja i liten skala men gör det seriöst – första intrycket sätter ribban, kvalité är ett nyckelord!

* Våga ta betalt för din produkt/tjänst, det är svårt att höja priset om du satt det alldeles för lågt från början. Lämna hellre bra rabatter på ordinarie pris i starten.

* Sociala medier och en lättnavigerad, väl uppdaterad hemsida är mycket viktigt i dagens läge.

* Jobba utifrån vad ditt hjärta säger – då blir det bra!

Rådgivarens kommentar

Verksamheten, som har drivits av nuvarande ägare sedan 2005, erbjuder naturupplevelser runt Söderåsens nationalpark från hästryggen. Erbjudande har utvecklats efterhand och idag har de ett väl inarbetat koncept där man som kund även får ta hand om hästen innan och efter ritten. Konceptet har under coronapandemin visat sig hålla och till och med öka. En orsak är att intresset för naturnära aktiviteter har växt under året och att allt fler ”hemestrar”.

Idag har man åtta året runt-anställda och ytterligare fem under säsong. De senaste fyra åren har såväl omsättning som resultat ökat.

Söderåsens turridning har en god miljöpolicy där man jobbar aktivt för att minimera miljöbelastningen, bland annat genom återvinning, kloka materialval samt att man i första hand vända sig till kunder inom närområdet med relativt korta resvägar.

Henrik Sandquist, Skog och Lantbruk, Swedbank AB

Årets spjutspetsföretag

… arrangeras av Land Lantbruk, Swedbank och Sparbankerna, Ludvig & Co och LRF Ungdomen.

… prisar företag med basen i jord, skog, trädgård och landsbygdens miljö som är hållbara, framgångsrika och innovativa.

Hon gör därför nu sin största satsning någonsin för att framtidssäkra verksamheten. Investeringarna som planeras på gården i år är på cirka 500 000 kronor, varav 300 000 av pengarna ska investeras i hästinköp.

– Vi tar inför högsäsongen in åtta nya haflingerhästar på ett bräde vilket jag aldrig gjort tidigare. Vi har flera hästar som är kring 20 år gamla och förra året tog hårt. Min plan är att nya och gamla hästar ska gå parallellt på ett rullande schema och avlasta varandra så att alla mår bra och håller hela säsongen, säger Anna Lewijn.

Det blir också tillskott på personalsidan där ett tiotal personer är anställda guider och stallpersonal plus nästan lika många inhoppare. I möjligast mån rekryterar hon lokalt.

Guiderna har huvudansvaret för hästarna och efter varje tur är det noggrann inrapportering. Har någon häst skadat sig, varit trött, fått skav eller behöver stå över någon dag av annan anledning? Anna Lewijn ägnar stor del av kvällarna åt planering och att matcha hästar, personal och kunder. Arbetet har blivit smidigare sedan företaget skaffade ett online-bokningssystem som sparar mycket administrativ tid som kan läggas på annat.

Ridstråken går huvudsakligen i Söderåsens nationalpark med omnejd. Anna Lewijn såg tidigt till att bli certifierad samarbetspartner med nationalparken och har ett gott samarbete med länsstyrelsen för att kontinuerligt stämma av vad som är lämpligt och funkar hållbarhetsmässigt.

– Inte bara för min verksamhet utan även för vandrare, cyklister och andra ryttare. Vi håller oss till grusvägarna men där det inte finns vägar och vi behöver ta oss fram hittar vi gemensamt en lösning med länsstyrelsen där vi inte trampar sönder naturen, säger hon.

Kortare sträckor går också över privat mark. Kommersiell ridning på annans mark kräver god dialog med markägarna.

– Bland det första jag gjorde när vi flyttade hit var att prata med bönderna i närheten så alla var med på banan. Sedan handlar jag givetvis lokalt och köper till exempel extra foder, halm och tjänster från dem. Jag har också ett bra nätverk med andra egenföretagare i trakten, säger hon.

Anna Lewijn har drivit det stadigt växande turridningsföretaget i 15 år men känner nu att taket börjar bli nått för vad markerna tål, vad hon klarar administrativt och vad personalen orkar med.

– Jag håller nivån men framöver kommer jag nog att försöka spetsa verksamheten, tjäna mera pengar och investera i anläggningen. Jag har alltid prioriterat turridningen men det finns en klar utvecklingspotential i boende och Bed & Breakfast när pandemin är över, säger hon.…

LÄS MER: Här kan du läsa om 2020 års spjutspetsföretag