Påståenden om fastighetsskatt andas desperation

Socialdemokraterna är emot införandet av fastighetsskatt. Att Moderaterna fortsätter att upprepa motsatsen andas politiskt desperation, skriver Åsa Westerlund (S).

Så sent som 2021 slog S-kongressen fast att någon ny fastighetsskatt inte ska införas.
Så sent som 2021 slog S-kongressen fast att någon ny fastighetsskatt inte ska införas. FOTO: SKÅNEGÅRDAR

Det här är en debattartikel. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

Vi socialdemokrater har lämnat ett mycket tydligt besked inför höstens val: Vi är emot införandet av fastighetsskatt. Att Moderaterna fortsätter att upprepa lögnen om det motsatta förändrar inte detta faktum, utan andas mer politiskt desperation.

Vi socialdemokrater värnar en trygg och långsiktig finansiering av välfärden, och för att det ska fungera måste vårt skattesystem ha hög legitimitet och folklig förankring. Den gamla fastighetsskatten – så som den var utformad – var impopulär, och slog emellanåt så fel, att den riskerade att undergräva just detta.

Det bör också nämnas att vårt partis högst beslutande organ – partikongressen – så sent som 2021 slog fast att någon ny fastighetsskatt inte ska införas. Den som är skeptiskt lagd kan granska detta genom att själv läsa kongresshandlingarna på vårt partis hemsida.

Moderaterna har en kämpig mandatperiod bakom sig. Det har bland annat handlat om svagt förtroende för partiledaren, låga opinionssiffror och allmän oenighet inom det högerkonservativa blocket. Synen på samarbetet med Sverigedemokraterna har varit, och fortsätter att vara, en jobbig sten i den borgerliga skon.

Men detta vill Ulf Kristersson förstås inte prata om. M vill istället skifta fokus genom att hitta på saker om vår politik. Det är ledsamt att beskåda. Men vi socialdemokrater hoppas och tror att väljarna är klokare än att gå på den här typen av lögner

Vi socialdemokrater går till val på att knäcka gängen, bryta segregationen och att återta den demokratiska kontrollen över välfärden. Sverige ska vara tryggt, och skolan ska finnas till för eleverna – inte aktieägarna. Om detta kommer vi att prata fram till valdagen.

I den mån Moderaterna kommer med några skarpa politiska förslag så tänker vi givetvis att möta dem. Men vi kommer inte att bygga vår valkampanj på att sprida lögner om motståndarnas politik på det sätt som de gör med fastighetsskatten – av det enkla skälet att väljarna förtjänar bättre.

Åsa Westerlund (S),

ordförande i riksdagens finansutskott

LÄS MER: Dags att våga prata enklare jobb

LÄS MER: Landsbygdens kvinnor förtjänar bättre