Peter Borring: Hur bryter man etablerade sanningar?

Vad ska man säga om en kokboksförfattare som blivit vegetarian på grund av klimatångest, men som flyger till Sydafrika för att ta foton till boken, undrar Peter Borring.

Man gör det för enkelt för sig om man kopplar all djurhållning till kött, när djuren ger oss så mycket mer. Det skriver Peter Borring i sin krönika.
Man gör det för enkelt för sig om man kopplar all djurhållning till kött, när djuren ger oss så mycket mer. Det skriver Peter Borring i sin krönika. FOTO: STUDIO DITTMER

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

Häromdagen hörde jag en intervju i radions P4. Ytterligare en i mängden av författare som skapat en vegokokbok. Ovanligt nog uppgav författaren att hon älskar kött i alla dess former, men kände en tilltagande klimatångest och utifrån det ett behov av att entusiasmera till minskat köttätande.

Som vanligt valde programledaren att inte problematisera runt detta eller att ställa några invändande frågor om vilka råvaror vi ska använda istället, hur dessa påverkar miljön och var i världen de kommer från.

Det som verkligen fick mina säkringar att ryka var när det beskrevs hur alla fotografierna i boken var tagna i Sydafrika, med hänvisning till det dåliga ljuset i Sverige i januari. Detta i en tid när svenska foodtech-entreprenörer gör stor sak av att kunna odla under artificiellt ljus året om och när bildbehandlingsprogram finns i varenda telefon. I en bisats konstaterade författaren dessutom att det fanns så mycket nya spännande råvaror i Sydafrika.

En Sydafrikaflygning släpper grovt räknat ut lika mycket koldioxid som ett års matkonsumtion för en genomsnittssvensk, och köttet utgör ungefär en knapp tredjedel av detta. Då skulle hon kunna äta ”normalt” med kött i ungefär 3-4 år utan att påverka klimatet mer än denna resa gjort.

Jag kämpar varje dag med mig själv för att försöka bejaka vegotrenden. I grunden är det enbart positivt för oss bönder att människor är beredda att betala mer för maten och att de bryr sig om vad de äter. När det gäller veganska halvfabrikat är min bild klar. Dubbelt så dyrt och hälften så gott! Det kan bara vara en möjlighet för hela branschen.

Jag kan förstå och ställa upp på principen att äta mindre men bättre kött. Men jag har ändå svårt att acceptera resonemanget fullt ut om det innebär att även folk med kopplingar till lantbruket minskar på svenskt kött till förmån för importerade vegetariska råvaror.

För i grunden med det påståendet så har man accepterat de vegetariska förespråkarnas problembild att alla lantbruksdjur är av ondo och att vi ska minska djurhållningen så mycket som möjligt.

Dessutom gör man det för enkelt för sig om man kopplar all djurhållning till kött, när djuren ger oss så mycket mer. Så hur positiv jag än försöker vara kan jag ändå inte se vegotrenden som oproblematisk i ett land som, på en stor andelen av jordbruksmarken, har bättre förutsättningar att producera djurfoder än humanföda.

Peter Borring,

Växtodlingslantbrukare och hållbarhetsambassadör, LRF

LÄS MER: Hör Peter Borring i Lantbrukspodden