Plåtslagarens bästa skydd gynnar både älg och tall

Johan Larsson har uppfunnit ett mekaniskt skydd för toppskotten på tall. Och han är mycket nöjd med resultatet. Älg och tallplantor finns kvar i hans skog och båda verkar trivas.

Tallskydd är en metallklämma gjort i tunn järnplåt. Den flyttas varje år upp till nästa toppskott, under de år då tallplantan är känslig för viltbete.
Tallskydd är en metallklämma gjort i tunn järnplåt. Den flyttas varje år upp till nästa toppskott, under de år då tallplantan är känslig för viltbete. FOTO: HÄRJE ROLFSSON

Tallplanteringen i Istorp, några mil nordöst om Varberg, är hårt betad av älgar. Trots det verkar tallplantorna må bra och skjuter i höjden i ungefär samma takt som obetade tallar. En förklaring kan vara Johan Larssons uppfinning. Det är en liten vit metallklämma som klämts fast på toppskottet. De vita topparna sticker upp över hela tallplanteringen och metallklämman gör att älgen undviker att beta av toppskotten, men den kan äta, och äter ordentligt - av sidoskotten. 

– Tillväxten verkar inte påverkas i någon större omfattning av att älgarna betar på sidoskotten. Framför allt står tallen kvar och de är raka och fina, säger Johan Larsson.

Gick hårt åt tallen

Under många år har han kämpat för att få sina tallplanteringar på den lilla skogsgården Brattorp Storegård att överleva. Efter stormen Gudrun var han tvungen att nyplantera omkring fem hektar, men klövviltet gick mycket hårt åt tallen. Trots att han använde alla traditionella viltskyddsmetoder. 

– Jag har bra tallmarker och vill plantera tall. Jag blev varnad och det har varit mycket svårt. Älgen har betat så oerhört hårt och det var inget som hjälpte. 

Till vardags driver han två plåtslagarfirmor och en dag fick han en snilleblixt; varför inte klippa till en liten tunn plåtbit och klämma fast den runt toppskottet. Det borde sätta stopp för älgen och hindra att de gör tallbuskar av skogen. 

– Det är konstigt att ingen tänkt på det tidigare. Men det har inte varit helt enkelt att få det att fungera bra. Det har tagit över fem år och krävt stora investeringar i nya maskiner. 

Kostar 2 kronor

Nu är skyddet färdigt och säljs på marknaden. Det kostar 2 kronor styck och kan återanvändas. Det betyder att man kan skydda ett hektar för ungefär 1 350 kronor, om man använder samma skydd till tre planteringar.

– Som ett riktmärke kan man sätta omkring 200 skydd i timmen. Man klarar lätt att skydda ett hektar på en dag. Året därpå behöver man bara flytta upp samma skydd till nästa toppskott. Det går också att sätta ut i alla väder. 

Stort intresse

Nu fungerar metallklämman Tallskydd som Johan Larsson vill och har han börjat sälja den på nätet över hela landet.  

– Det är ett oerhört intresse. Älgskador på tall är ett stort problem och jag möter mycket frustration när jag pratar med andra skogsägare. 

Johan Larsson menar att hans uppfinning hjälper till att ge älgarna mat och gör att man också får upp fina tallar. 

– Om man stängslar eller sprutar på kemikalier går älgarna kanske till grannen. Då flyttar man bara på problemet. Det räcker att man skyddar toppskotten på några hektar för att älgarna ska ha tillräckligt med mat. Det måste sättas mer tall på tallmarker och tallskyddet kan hjälpa till, menar Johan Larsson.

LÄS ÄVEN: Spretig tall klarade livhanken