Polisen bröt mot Djurskyddslagen

På nyhetsplats har vi berättat om ett häpnadsväckande omhändertagande av djur. På kvällen den 12 januari kommer polisen till en gård i Simrishamn för att omedelbart omhänderta två hundar, eftersom en av hundarna hölls i löplina nattetid.

Tio dagar senare är hundarna hemma, sedan länsstyrelsen upphävt polisens beslut. Men under tiden har djurägaren Håkan Olsson i panik sålt hela sin välskötta köttdjursbesättning till ett slakteri. Detta sedan hans fru i samtal med Djurambulansen i Skåne fått höra att polisen även övervägt att ta gårdens boskap.

Polisen som tog beslutet bröt sannolikt mot Djurskyddslagen. I lagens § 32 står tydligt att djur kan omhändertas - om det bedöms som utsiktslöst att felet blir avhjälpt. Men att rätta till felet hade varit enkelt om ägaren upplysts om att han felat.

Omhändertagande är också enligt lagen motiverat om ägaren till djuret är okänd eller inte kan anträffas. Men ägaren var närvarande när hundarna hämtades, men förbjöds att tillkalla veterinär.

– En ny värld har öppnat sig för oss. Vi trodde att vi levde i ett rättssamhälle, säger Ulrika Månsson, djurägarens fru.

Fallet i Simrishamn är ett flagrant exempel på rättsövergrepp. Håkan Olsson valde visserligen själv att skicka sin boskap till slakt, men hans beslut är begripligt. Kostnaden för ett omhändertagande av en besättning kan bli orimligt hög. Detta var något som Håkan Olsson var medveten om. Alternativet kunde ha blivit att ändå förlora djuren - och betala skyhöga summor till Djurambulansen i Skåne.

Samtidigt är djurägaren ofta rättslös gentemot myndigheter. Ett beslut i länsstyrelsen kan i regel endast överklagas till förvaltningsdomstolen, som inte tar ställning till om myndigheten gjort fel bedömning av förhållandena på gården. Möjligheten att få rätt mot myndigheten är mycket liten.

I Stefan Löfvens regeringsdeklaration aviserades förstärkt djurskydd. Vi har redan ett starkt djurskydd, men en svag rättssäkerhet för djurägare. Rättssäkerheten måste stärkas, kravet ställs i en riksdagsmotion signerad Kristina Yngwe, C. Det är bra, frågan behöver komma upp på bordet.