Polisen slutar hantera djur

Länsstyrelserna ska framöver ta det hela ansvaret för att hantera omhändertagna djur.

FOTO: MOSTPHOTOS

En utredning föreslog för ett par år sedan att Polismyndigheten inte längre ska ha till uppgift att enligt djurskyddslagen transportera, förvara, sälja, skänka bort och låta avliva djur.

”Länsstyrelsens personal bättre utbildad”

Arbetsuppgifterna ska flyttas till länsstyrelserna. Regeringen går nu vidare med ett lagförslag.

– Länsstyrelsernas personal är bättre utbildade för de här uppgifterna och dessutom frigörs poliser som då kan ägna sig åt ordinärt polisarbete, säger inrikesminister Anders Ygeman (S) till SVT Nyheter.

Enligt utredningen kommer det att kosta länsstyrelserna 60 miljoner kronor per år att ta hand om djuren. Samtidigt förväntas länsstyrelserna få intäkter med 15 miljoner kronor per år, när djurägare betalar för kostnader eller djur säljs. Det skulle alltså bli 45 miljoner kronor netto i ökade kostnader.

80 miljoner per år

Länsstyrelserna kommer att få extraresurser för det utökade ansvaret. 34 miljoner kronor 2018 och 58 miljoner kronor 2019. Men länsstyrelserna räknar med att djurhanteringen kommer att kosta 80 miljoner kronor per år. Och varnar för att djurhanteringen är underfinansierad så kommer det gå ut över annat arbete.

– Vi har påtalat vår oro över den ekonomiska delen med regeringen så de vet hur vi ställer oss i frågan. Men vi har också förstått att regeringen har bestämt sig och vi får göra så gott vi kan, säger Johan Antti på Länsstyrelsen i Norrbotten till SVT Nyheter.