Polisen uppmanar att hålla växtskyddsmedel inlåsta

Växtskyddsmedel har blivit eftertraktade hos de utländska stödligor som härjar i Sverige. Polisen uppmanar lantbrukare att vara vaksamma.

Växtskyddsmedel till stora värden har blivit eftertraktade hos utländska stöldligor som för dem ur Sverige och säljer dem på svarta marknaden i andra länder.
Växtskyddsmedel till stora värden har blivit eftertraktade hos utländska stöldligor som för dem ur Sverige och säljer dem på svarta marknaden i andra länder. FOTO: ANN LINDÉN

Stölder av växtskyddsmedel går med all säkerhet att knyta till utländska ligor. Fenomenet finns inte bara här utan också i andra delar av Europa.

– När det gäller bekämpningsmedel vet jag att det inte alls går att sälja dem i Sverige. Det är så reglerat här att det inte finns någon som skulle köpa något utanför den svenska reglerade marknaden, säger Göran Svensson på Polismyndigheten Öst till Skövde Nyheter.

Höga värden

I samband med vårbruket börjar även säsongen för kemikalietjuvarna. Oftast har produkterna ett värde på hundratusentals kronor och polisen uppmanar lantbrukarna att förvara produkterna så säkert som möjligt.

En säker sprutbod är bästa sättet att gardera sig mot stöldligor. Polisen uppmanar också lantbrukarna att inte lämna produkterna ute i samband med leveransen.
En säker sprutbod är bästa sättet att gardera sig mot stöldligor. Polisen uppmanar också lantbrukarna att inte lämna produkterna ute i samband med leveransen. FOTO: ANDERS FÄLLMAN

Göran Svensson jämför med de ligor som rör sig på den svenska landsbygden med syfte att stjäla traktorer. Råden är som tidigare att vara vaksam och notera främmande fordon och personer som normalt inte brukar finnas i omgivningarna.

Viktigt att låsa in

Ett annat råd från polisen är att lantbrukarna är noggranna i samband med leveransen av växtskyddsmedel, det vill säga att de låses in omedelbart och inte lämnas ute.

– Många håller nog på och beställer hem den här typen av kemikalier nu. De är ofta väldigt dyra och stjäls för att sedan säljas utomlands, säger Göran Svensson till Skövde Nyheter.