”Politiken måste detaljstyra mindre”

Efter att varit den ledande ideologen och gruppledare i riksdagen har Mattias Karlsson nu tagit rollen som Sverigedemokraternas landsbygdspolitiska talesperson. Där han också ska ta fram en ny landsbygdspolitik.

Mattias Karlsson, landsbygdspolitisk talesperson för Sverigedemokraterna, på hans gård hemma i Älmeshult, norr om Växjö.
Mattias Karlsson, landsbygdspolitisk talesperson för Sverigedemokraterna, på hans gård hemma i Älmeshult, norr om Växjö. FOTO: LOUISE CARLSSON ÖRNING

Mattias Karlsson står bakom mycket av Sverigedemokraternas politik och har länge varit en central figur i partiet. Efter att lämnat rollen som partiets gruppledare i riksdagen och varit borta från politiken en tid har han nu kommit tillbaka i rollen som Sverigedemokraternas första landsbygdspolitiska talesperson.

– Jag ville syssla med något som låg mig nära hjärtat och som jag verkligen brinner för, säger Mattias Karlsson när Lantbrukspodden möter honom på hans gård i Älmeboda strax norr om Växjö.

Ny politik

Inom ramen för uppdraget ska han också ta fram en ny landsbygdspolitik som ska lanseras innan valet.

Vad kan du säga om den nya politiken?

– Jag kan inte gå in i så mycket detaljer ännu, men A och O för mig är att politiken måste göra mindre. Det är en av de viktigaste sakerna. Man detaljstyr, reglerar, petar och misstänkliggör i alldeles för hög grad i dag.

Sänkt skatt på drivmedel

För de gröna näringarna vill Mattias Karlsson se kraftigt minskade drivmedelspriser genom sänkt skatt och minskad reduktionsplikt.

– Att bara säga att vi ska fasa ut fossila drivmedel utan att ha en klar idé om vad som ska ersätta det och vilka konsekvenser det får, det räcker inte, säger han.

Istället ser han att utfasningen av de fossila drivmedlen måste göras genom att de blir mer lönsamma - och med morot snarare än piska för de svenska lantbrukarna.

LÄS MER: Lyssna på fler valpoddar här

LÄS MER: Här hittar du alla avsnitt av Lantbrukspodden