Politisk förändring snabbare än ljudet

Det är med mycket stor oro jag konstaterar att fyra av Centerns unga och mest tongivande landsbygdsprofiler avser att lämna riksdagen vid nästa val. Det vore mycket olyckligt, skriver Fredrik Daveby.

När ett flygplan förflyttar sig över himlen tittar vi instinktivt mot ljudet, trots att vi vet att planet sedan länge passerat den punkten, skriver Fredrik Daveby.
När ett flygplan förflyttar sig över himlen tittar vi instinktivt mot ljudet, trots att vi vet att planet sedan länge passerat den punkten, skriver Fredrik Daveby.

Det här är en debattartikel. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

När ett flygplan hastigt förflyttar sig över himlen tittar vi instinktivt i riktning mot ljudet. Detta trots att vi vet att planet sedan länge passerat den punkten. Samma sak är det med politik. Just nu mullrar det hos Liberalerna. Alla följer referaten i media kring striden mellan marknadsliberaler och socialliberaler. I verkligheten har kampen avgjorts långt tidigare. Genom valet av riksdagsledamöter, krönt av partiledarval har man sakta men säkert flyttat sig höger ut.

Motsvarande resa kan man beskriva för flera andra partier. Få minns idag att det fanns en tid då Kristdemokraternas ledare inte ville definiera dem som ett rakt igenom borgerligt parti. Ett annat exempel är Miljöpartiet som gjort en resa som liknar Liberalernas, men i motsatt riktning.

Självklart är det svårt att uppmärksamma alla dessa små steg som går i en ny riktning. Det ligger i sakens natur att det inte alltid är önskvärt för en strateg att blotta sina avsikter. Moderaternas förflyttning mot mitten under Fredrik Reinfeldts ledning, och sedan bort från mitten med Ulf Kristersson är dock exempel på motsatsen.

Själv föredrar jag att välja ut några för mig angelägna sakfrågor och följa hur ett parti förhåller sig till dessa över tid. Ett lysande exempel är beskattning av privat boende. Bland forskare är det närmast 100-procentig uppslutning kring att fastighetsskatt är ett piller med få biverkningar, för att prata coronaspråk. De flesta tycks dessutom anse att det är en skatt som har påtagliga fördelningspolitiska förtjänster. I Sverige avskaffade Alliansregeringen fastighetsskatten 2008 men man behöll ränteavdragen i princip ograverade. Istället infördes en kommunal fastighetsavgift med maxbelopp. Det gör Sverige närmast unikt i världen. Vi har gigantiska bostadssubventioner för storstäderna i form av ränteavdrag, men mycket låg fastighetsskatt. Bor man i ett hus på landsbygden så betalar man långt mer i skatt av bostadens värde än man gör i städerna. Det kan röra sig om tio gånger mer. Samtidigt är oftast räntesubventionen i kronor bara en bråkdel på landsbygden.

Vi lever i en tid då ingen av Hyresgästföreningens regionchefer bor i hyresrätt och snart har ingen av det så kallade Arbetarepartiets representanter arbetarbakgrund. Flera partier säger sig värna landsbygden, men vilka driver riktiga landsbygdsfrågor med framgång? Fastighetsskatten borde vara en sådan fråga om man menar allvar med sina ord.

Liknelsen med flygplanet är högaktuell. Priset för att behålla regeringsmakten efter förra valet sattes på marknadsmässiga villkor. Vid en objektiv betraktelse fick de stödjande partierna bra betalt den gången. Nu närmar vi oss nästa val och det är dags att göra nya prioriteringar och förbereda budgivningen. Det är nu och fram till valet som det avgörs vilka frågor som kommer att väga tyngst. För landsbygden är det knappast privatisering av Arbetsförmedlingen eller friare hyressättning. Landsbygdens företrädare måste in i debatten, peka på viktiga prioriteringar och driva på för att de mest angelägna frågorna ska dominera.

Centerpartiet vill gärna i ord positionera sig som det mest landsbygdsvänliga partiet. Det är därför som jag med mycket stor oro konstaterar att fyra av partiets unga och mest tongivande landsbygdsprofiler alla avser att lämna riksdagen vid nästa val. Det vore mycket olyckligt för landsbygden. Jag hör inget muller, men det är nu man ska spana efter plan.

Fredrik Daveby, Stockholm och Tjust

LÄS MER: ”Det kommer fler satsningar på landsbygden”

LÄS MER: ”Landsbygden behöver bättre förutsättningar – inte allmosor”