Polsk lantbrukare är Årets Östersjöbonde

Den polska lantbrukaren Marian Rak utsågs idag till Årets Östersjöbonde 2011. Priset delas ut av WWF för att främja initiativ som minskar Östersjöns övergödning.

– Jag hoppas det här priset bidrar till att övertyga andra att miljöåtgärder gör skillnad. Många har varit tveksamma, men nu hoppas jag att priset får dem att se på det jag gör med nya ögon, säger Marian Rak i ett pressmeddelande.

På gården driver han konventionell växtodling där vete, korn, majs, raps och potatis dominerar. Han har även en en fruktträdgård och föder upp köttdjur.

Priset skulle ha delats ut till Marian Rak på konferensen "A Greener Agriculture for a Bluer Baltic Sea" som hålls på Sånga-Säby utanför Stockholm. Tyvärr kunde pristagaren själv inte medverka på grund av problem på flyglatsen i Warszawa.

– Marian Rak är ett föredöme som med nya miljövänliga metoder arbetat med utvecklingen av sin gård sedan 1975. Han planterar träd, bygger dammar och våtmarker för att minska läckaget av näringsämnen från sina marker och återställer livsmiljöer för både djur- och växtliv, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF i ett pressmeddelande.

WWFs internationella Östersjöpris instiftades 2009 och innebär även 100 000 euro till vinnaren. Syftet är att lyfta fram goda exempel och aktiva åtgärder inom jordbruket för att minska övergödningen i Östersjön. Nomineringarna till priset utses i samarbete med Baltic Farmers Forum för miljön och jordbruksorganisationer runt Östersjön.

 

Den internationella juryns motivering:

undefined

Förra året gick priset till Håkan och Teri Lee Eriksson, Wiggeby gård, på Färingsö utanför Stockholm. Sveriges representanter i årets tävling var Johan Lindgren från Backa gård och Fredrik Andersson från Tarby gård.