Populärt småländskt minimejeri kan tvingas lägga ned

Solveig Johanssons fjällkomjölk från Hjortsjö gårdsmejeri har försett kunder med närproducerad mjölk i två år. Men nu hotas mjölkproduktionen och Solveig Johansson kan tvingas lägga ned. "Jag har lagt så mycket tid på att få till de perfekta mjölkkorna, det skulle vara så trist om det tar slut så här", säger hon.

Solveig Johansson är själv ensam ansvarig för att dagligen mjölka korna och levererar mjölken till butikerna. "Här är det som på 50-talet", säger hon.
Solveig Johansson är själv ensam ansvarig för att dagligen mjölka korna och levererar mjölken till butikerna. "Här är det som på 50-talet", säger hon. FOTO: PRIVAT

Solveig Johansson älskar sina fjällkor som de senaste två åren har gett henne den populära fjällkomjölken från Hjortsjö gårdsmejeri. Mjölken säljs i glasflaskor i flera coop-butiker i Småland och Solveig Johansson är ensam ansvarig för att dagligen mjölka korna och levererar mjölken till butikerna - ett jobb som kräver mycket men som också ger mycket tillbaka. Men nu kan det bli stopp på mjölkproduktionen på gården i Rydaholm då nuvarande hyresavtal tar slut.

– Fjällkorna jag har nu är av allra bästa sort och ger mig så mycket fin mjölk. Om jag inte hittar någon ny gård för mina kor kanske jag tvingas lägga ned. Men det är inget jag eller mina kunder vill, säger hon.

Populär ostkaka

2009 blev Solveig Johansson registrerad mjölkproducent och började först med att göra ost och ostkaka - något som tog extremt mycket tid. Osten blev mycket populär men Solveig valde att byta osttillverkningen mot mjölken. Det hårda jobbet gav helt enkelt inte tillräckligt mycket utdelning.

Fjällkorna betyder mycket för Solveig Johansson. Korna heter Malou, Solros, Miniros, Vickan, Viola, Fanny, Lin-Ros, Rosmarin, Tindra och så tvillingarna Rut och Ragnhild. Urmodern till korna heter Snövit.
Fjällkorna betyder mycket för Solveig Johansson. Korna heter Malou, Solros, Miniros, Vickan, Viola, Fanny, Lin-Ros, Rosmarin, Tindra och så tvillingarna Rut och Ragnhild. Urmodern till korna heter Snövit.

– Att göra ost kräver så mycket tid och jag var i mejeriet varenda dag. Det var för krävande och gav inte tillräckligt god ekonomi.

Ekonomin gick dåligt och för två år sedan fick Solveig sälja sin gård men kunde fortfarande hyra in sig på gården. Där har hon sedan dess sålt mjölk på glasflaska, något som gett bra betalt.

– Nu kan jag mjölka korna, leverera mjölken direkt och få avlöning i samma veva.

Mjölken levereras direkt till butikerna i gammeldags glasflaska.
Mjölken levereras direkt till butikerna i gammeldags glasflaska.

Fler uppskattar närproducerad mjölk

För att kunder ska kunna få se hur mjölken produceras har Solveig Johansson vid flera tillfällen bjudit in till gårdsvisning.

– Det är så kul när mina mjölkkunder få se hur bra korna har det. Här har korna det som på 50-talet och kan mjölkas i lugn och ro. Det betyder jättemycket för korna, de är ju individer som oss människor, säger hon.

"Att ha kalvar är fantastiskt", säger Solveig Johansson.
"Att ha kalvar är fantastiskt", säger Solveig Johansson.

Letar ny gård

Men nu är det en svettig tid framöver. Solveig Johansson letar ny gård för att husera sina 12 fjällkor, något som visat sig vara inte helt lätt.

– Det måste ju vara någonstans inte för långt från Växjö, si sådär sex-sju mil för annars måste jag ju bryta med mina kära kunder som jag levererar direkt till. Jag är envis som en kratta men självklart känner jag mig pressad, säger hon.

Fakta om fjällkor

Fjällkon är den populäraste och vanligaste av de svenska lantraserna.

Rasen härstammar från norra Sverige och är hornlös.

Fjällkon är mindre än de flesta andra raser men är stark och tålig.

Fjällkon är starkt hotad och är en av de husdjursraser som Statens jordbruksverk ger särskild ersättning till för att kunna bevara.