Potatisen riskerar ruttna

Skyfallen i södra Halland förra veckan lade en stor del av potatisodlingarna under vatten. Om inte torrare väder kommer snarast kan skörden bli hårt drabbad.

Potatisen riskerar att ruttna. Bilden är från ett annat tillfälle.
Potatisen riskerar att ruttna. Bilden är från ett annat tillfälle.

De kraftiga regnen förra veckan har fått svåra konsekvenser för potatisodlare i södra Halland. De potatisodlingar som ännu inte har skördats är i riskzonen för att bli förstörd. Detta gäller även på andra håll i landet.

Översvämmande fält

Värst drabbade är områdena kring Halmstad och Laholm, där har flera fält blivit översvämmade. Det uppger SVT Halland.

– Det är ett allvarligt läge. Det är mycket potatis som är förstörd. Det som har stått under vatten i fyra timmar är inte lagringsdugligt – det måste vi hoppa över. 25 procent är totaltförstört, säger Lars Larsson utanför Laholm.

Risk för mindre sådd

Det är inte bara potatisodlarna som drabbas, även spannmålsodlarnas arbete påverkas.

– För vissa odlare där fält stått under vatten kan det finnas stora skador. Och de som odlar spannmål påverkas av att de inte kunnat höstså något än. Vädret de närmsta två veckorna avgör hur mycket som blir sått, men om inte vattnet torkar upp snart är risken att det blir mindre sått i höst, säger Jakob Eriksson på Hushållningssällskapet Halland till SVT Halland.

Kan bli körskador

En annan risk om lantbrukarna måste skörda nu är att marken kan skadas.

– Om man tvingas ut för att skörda finns det risk att man orsakar körskador i fältet som kommer att påverka marken och då kommer odlingen att påverkas negativt många år framöver, säger han.