Preem och Setra förnyar drivmedel ihop

Preem och träindustriföretaget Setra planerar för gemensam tillverkning av råvaran pyrolysolja för framställning av biodrivmedel.

Preem och Setra ser över förutsättningarna för att starta produktion av pyrolysolja, i en ny anläggning vid Kastets sågverk i Gävle. Byggstart beräknas äga rum nästa år och anläggningen beräknas stå klar 2021 Då kommer fabriken att omvandla sågspån till pyrolysolja, som sedan kan användas för att framställa biodrivmedel.

Omvandlas till biodrivmedel

Produktionsvolymen beräknas ligga på 25 000 pyrolysolja per år, som ska omvandlas till biodrivmedel vid Preems raffinaderi i Lysekil.

– Detta är Europas första produktionsanläggning av pyrolysolja som kopplas till ett raffinaderi, säger Sören Eriksson, som ,är utvecklingsingenjör på Preem, i ett pressmeddelande.

Hettas upp snabbt

Pyrolys innebär att ett ämne snabbt hettas upp till en hög temperatur, så att det fasta materialet förångas och kan kondenseras ut till en vätska. På det sättet kan grenar, rötter, toppar och sågspån omvandlas till olja som kan raffineras till exempelvis bensin eller diesel. Sågspån är samtidigt en biprodukt i Setras tillverkning av trävaror som ger möjligheter att framställa pyrolysolja, som sedan kan användas till biodrivmedel.

– Vi har drivit projektet med pyrolysoljeframställning i syfte att finna en partner för kommersiell användning. Att Preem nu vill satsa på denna anläggning tillsammans med oss är väldigt positivt, säger Hannele Arvonen, som är VD för Setra Group.

LÄS OCKSÅ: Grön bensin inom ett år