Protestmarsch mot Arlas flytt planeras i Boxholm

På bara ett par dagar har Facebookgruppen "Boxholms ost ska vara i Boxholm" samlat över 3000 medlemmar. Nu planerar gruppen en protestmarsch mot Arlas beslut att flytta sitt mejeri från Boxholm till Östersund.

Sedan 1800-talet har det producerats ost på Boxholms mejeri i Boxholm.
Sedan 1800-talet har det producerats ost på Boxholms mejeri i Boxholm. FOTO: MOSTPHOTOS

Arlas beslut att flytta sitt mejeri i Boxholm till Östersund har väckt starka reaktioner. Nu planerar arga konsumenter en protestmarsch för att visa sitt missnöje med Arla.

- Arla-koncernen annonserar ju mycket med sitt varumärke som säger att man värnar det lokala. Beslutet att flytta osttillverkningen är inte ett dugg lokalt. Det här är ett koncernbeslut som fattats i ett annat land, säger Peter Trygg, initiativtagare till protestmarschen, till tidningen Östgöta Correspondenten.

Samlade 3000 personer på ett par dagar

Arla lämnade beskedet om flytten under måndagen och på tisdagen startade Peter Trygg Facebookgruppen "Boxholms ost ska vara i Boxholm". Redan i dag har gruppen över 3000 medlemmar som stöttar uppropet.

- Jag hade kanske inte trott att det skulle bli så här stor interaktion, säger Peter Trygg till Östgöta Correspondenten.

Protestmarschen ska äga rum den 30 oktober. Då planerar man att vandra från Ica i Boxolm till Boxholms ost gårdsbutik och köpa en ost för att visa sitt stöd för de som tillverkar Boxholmsosten – ”Arla i Danmark måste få känna av konsumentmakten”, skriver man i Facebookgruppen.

Besparing på 14 miljoner

Arlas beslut att flytta verksamheten till Östersund är en del i bolagets besparingsprogram där man totalt ska minska kostnaderna med 4 miljarder kronor fram till 2020. Flytten av mejeriet från Boxholm bedöms ge en besparing på 14 miljoner kronor per år.

– Arla måste följa utvecklingen och anpassa vår verksamhet efter det som skapar mest värde för våra ägare, mjölkbönderna, sa Erik Bratthall, presschef för Arla Sverige i samband med att bolaget gav besked om flytten.

LÄS MER: Grisar blir utan foder från osttillverkningen

LÄS MER: Arla lägger ned i Boxholm – osttillverkningen till Östersund