Raka linjer trasslar vid flytt

Att flytta raka kördrag mellan olika gpser är ofta trassligt. Men när Föreningen Sveriges Maskinstationer ville reda ut härvan fann man en lösning.

När Föreningen Skånes Maskinstationer diskuterade flytt av AB-linjer deltog Anders Bjershög, Staffanstorps Maskinstation, Sven Svensson, Svenssons Maskinstation, Trelleborg, Mårten Magnusson, Agrotech AB, Thomas Nilsson, Nilssons Maskinstation, Vellinge, Jesper Mårtensson, OP Maskiner Tomelilla, Mikael Persson, Svenska John Deere AB, och Ruben Svensson, Svenssons Maskinstation, Trelleborg.
När Föreningen Skånes Maskinstationer diskuterade flytt av AB-linjer deltog Anders Bjershög, Staffanstorps Maskinstation, Sven Svensson, Svenssons Maskinstation, Trelleborg, Mårten Magnusson, Agrotech AB, Thomas Nilsson, Nilssons Maskinstation, Vellinge, Jesper Mårtensson, OP Maskiner Tomelilla, Mikael Persson, Svenska John Deere AB, och Ruben Svensson, Svenssons Maskinstation, Trelleborg. FOTO: PER EMGARDSSON

Satellitbaserad styrhjälp och autostyrning är självklart vid växtskydd och i specialgrödor. Traktorförarna avlastas rutinsysslor och centimeternoga autostyrning gör att alla redskap inte behöver ha samma radantal.

– Men det är svårt att flytta körspår, alltså AB-linjer, och fältgränser från en gps till en annan, det behöver inte fungera fast det är samma fabrikat, säger Sven Svensson som äger Svenssons Maskinstation i Trelleborg.

”Borde finnas en standard”

– Om lantbrukaren har sått grödan, kan vi inte alltid ta över kördragen från hans gps. Det borde finnas en standard för det.

Sven är ordförande i Föreningen Skånes Maskinstationer och kallade samman Anders Bjershög, Staffanstorps Maskinstation, Anders Nilson, Nilssons Maskinstation i Vellinge samt tre leverantörer av gpser för att söka en lösning på problemet.

Att flytta de raka kördragen, AB-linjerna, från en gammal gps som Trimble 250 till en nyare innebär ofta mycket datortrassel.
Att flytta de raka kördragen, AB-linjerna, från en gammal gps som Trimble 250 till en nyare innebär ofta mycket datortrassel. FOTO: PER EMGARDSSON

Svårt att flytta information

Krånglet med att flytta AB-linjerna visade sig ha flera orsaker. En är att gpser av olika ålder och modell använder olika filformat. En annan att den ordning som data för ett fält sparas i skiftar, även mellan gpser av samma märke. Maskintillverkare låser också sina skärmar, därför är det inte självklart till exempel en TopCon-gps kan läsa filer från en Deutz-gps som tillverkats av TopCon.

– Men fältgränser och raka AB-linjer sparade i filformaten ISO-xml eller Shape går ofta att flytta, men man kan behöva köpa en programuppdatering, sade Mårten Magnusson från Agrotech AB.

Räknar på olika sätt

– Vi använder ofta kurviga AB-linjer – hur är det med dem, frågade Ruben Svensson från Svenssons Maskinstation.

– Kurviga AB-linjer är mycket svårare att flytta, eftersom olika gpser räknar fram dem på olika sätt, svarar Mårten Magnusson. Men jag har googlat fram ett sätt att flytta AB-linjer.

– Det är Wayline Converter från Next Farming. Mårten visar ett schema med många gröna och några röda rutor. Det visar att programmet läser data från alla tillverkare och skriver till de flesta.

TopCon
TopCon FOTO: PER EMGARDSSON

Många steg

– Från årsmodell 2018 kan GreenStar 4600 och 4640-skärmarna spara data i ISO-xml-format, sade Jesper Mårtensson från OP-Maskiner. Då ska AB-linjer kunna flyttas mellan flera fabrikat.

– Varför kan vi inte flytta linjer mellan Trimble 250 och 750 eller mellan våra två 750, frågar Sven Svensson

John Deere Gen 4
John Deere Gen 4 FOTO: PER EMGARDSSON

– Är gpserna är uppdaterade kan man med USB flytta AB-linjer mellan 250, 750 och 2050, svarade Johan Martinsson på Dataväxt. Men skiftets hela mappstruktur måste flyttas med, för fältgränserna ligger i en mapp och AB-linjerna i en annan. Radera fältdata i mottagargpsen och importera sedan skiftena från USB-et.

Framtidens standard

– Trimbles FMX-skärm har en annan skiftesstruktur än 2050. Då måste filerna först sparas om i en PC, fortsätter Johan Martinsson. Det gör lantbrukare en gång, men för maskinstationer kan det bli bökigt. Lättast går det med de nya GFX- och TMX-skärmarna som hanterar både ISO-xml och en molntjänst.

Trimble 750
Trimble 750 FOTO: PER EMGARDSSON

Alla leverantörer var överens om att ISO-xml säkert blir framtidens standardformat och automatisk dataöverföring via molntjänster kommer att ersätta USB-minnena.

Beror på betalviljan

– Men maskinstationer och lantbrukare har många olika gamla gpser. Hur tror ni det blir med bakåtkompatibiliteten, frågade Sven Svensson.

Även här var gpsleverantörer ense om att all bakåtkompatibilitet beror på vem och hur många som vill betala för den. Lösningen blir antagligen tredjepartsprogram som NextFarming eller molnroutrar liknande Agrirouter.

Mycket måste stämma