Raketstigning för matförsäljningen på nätet
Handeln med mat på nätet fortsätter att gå starkt framåt. Tillväxten väntas i år bli 25 procent, enligt prognosen i en ny rapport från intresseorganisationen Svensk Digital Handel.
Handeln med mat på nätet fortsätter att gå starkt framåt. Tillväxten väntas i år bli 25 procent, enligt prognosen i en ny rapport från intresseorganisationen Svensk Digital Handel.
En tillväxt på 25 procent motsvarar en omsättning på 5,7 miljarder kronor. Utvecklingen sker från låga nivåer och e-handeln med mat bedöms i år stanna på 1,9 procent av den totala livsmedelsförsäljningen i Sverige.
Eftersom livsmedel är en av de största branscherna inom den svenska e-handeln bedöms den delen stå för drygt 7 procent av den totala detaljhandelsomsättningen på nätet vid slutet av 2018.
Rapporten från Svensk Digital Handel presenteras för nionde året i följd och bygger på en webbenkät i februari bland cirka 3 700 svarande mellan 18 och 70 år.
Under det senaste året har andelen konsumenter som handlat mat på nätet vuxit från 25 till 31 procent. Tillväxten drivs av människor i de större städerna.
I rapporten konstateras att digitaliseringen av dagligvaruhandeln ännu befinner sig i sin linda. Men tillväxtpotentialen är stor och parallellt med renodlade nätaktörer arbetar stora etablerade företag som Ica, Coop, Axfood och Bergendahls med egna e-handelsstrategier. Konkurrensen hårdnar.
Den digitala utvecklingen syns också på andra sätt. Ica meddelar att kunder i företagets butiker från och med nu kan få tala med den digitala personen Monica. Det är en funktion för röststyrning för svenska Google Assistent.
Monica hjälper inledningsvis till med inspiration till recept och hantering av inköpslistor. Ica säger sig med röststyrningen vilja kunna förenkla kundernas vardag.
Monica är för övrigt en reklamkaraktär som tillsammans med sin man Icander fanns med i Icas marknadsföring under 1970-talet.