Det här är en debattartikel. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.
Jag håller med Thomas Thuresson, Brevens bruk, när han i sin debattartikel beskriver situationen i skogen som allvarlig efter senaste årens angrepp av granbarkborren. Att angreppen mer än fördubblats i år, precis som vi förutspådde, och orsakar skador för miljarder är mycket allvarligt. Just därför har vi satt in en rad åtgärder.
Att vi skulle dela ut fällor för granbarkborrar som Thuresson föreslår, tror vi inte på. Fällor kan visserligen vara en effektiv metod för enskilda markägare. Men eftersom stora delar av både Svealand och Götaland drabbats skulle det handla om oändligt många fällor, ungefär 100 per 1 000 hektar. Vi måste hantera våra resurser ansvarsfullt och lägga pengarna där vi vet att det ger bäst effekt.
I vår satsning Stoppa borrarna kraftsamlar vi tillsammans med skogsbruket för att hitta effektiva åtgärder. Just nu handlar det om att få ut träd ur skogen där insekten fortfarande finns kvar. Men vi satsar också en del av de extra resurser vi fått från regeringen på att ta fram digitala kartor och kombinerat med artificiell intelligens vaska fram de områden där det finns en ökad risk för angrepp i framtiden. Det Thuresson efterfrågar är alltså redan på väg.
På längre sikt är vårt mantra att skogsägaren måste sätta rätt träd på rätt mark. Det har planterats alldeles för mycket gran på magra marker vilket ökar risken för att träden blir torkstressade och därmed mer mottagliga för granbarkborren.
Så kan vi inte ha det. Till detta behöver vi generellt ha en mer varierad skog på de marker där det passar, bland annat för att den bättre ska stå emot skador på skogen och sprida riskerna. För oss är detta inte kosmetiska råd. Tvärt om är det konkret rådgivning med omtanke om skogsägaren och resultatet i skogen.
Brevens bruk är mycket välkomna att delta i satsningen Stoppa borrarna. Där erbjuds man både insyn och möjlighet att vara med och påverka. Det är tillsammans som vi kan lösa barkborrekrisen i skogen.
Projektledare Stoppa borrarna, Skogsstyrelsen